Bloggen är flyttad

BLOGGEN ÄR FLYTTAD HIT:
http://noboytoy.wordpress.com/

2013-12-09

P-piller för män

Häromdagen skrev DN om att p-piller för män, kan vara en verklighet inom en snar framtid. Hur länge har vi egentligen hört, att p-piller för män "snart är på gång"?

"Via ett piller skulle män kunna få sig substanser som blockerar de proteiner som i aktivt skick möjliggör att spermierna transporteras från testiklarna till penisen."

För inte så länge sedan, kunde vi läsa om att det redan finns framtagna p-piller för män, färdiga att lanseras men att läkemedelsföretagen vägrar. De menar bl.a att det inte finns något kundunderlag, dvs att män inte är intresserade av p-piller. Filippa Åkerman skrev en väldigt bra artikel om detta för ett tag sedan:
http://debatt.svt.se/2013/10/24/man-upp-pa-barrikaderna-for-manliga-p-piller/

"P-piller och p-stavar har tagits fram dels av forskare vid Colombia University, dels av världshälsoorganisationen WHO. Dessutom verkar de p-piller som män kan ta vara förenade med mindre risker än p-piller för kvinnor.

Varför finns då inte de här pillerna, redo för alla grabbar som är sugna på heterosexuellt penetrationssamlag utan en bebis på köpet, att hämta ut på närmsta apotek? Jo, därför att läkemedelsindustrin inte tror att någon kommer att köpa dem. De menar att det inte finns någon marknad och därmed ingen mening med att producera och sälja läkemedlet.

Så, vad grundar sig läkemedelsindustrins resonemang på? Att introducera p-piller för män skulle vara att ge dom ett ansvar som de hittills aldrig har behövt ta. Blir en kvinna gravid är hon fysiskt bunden till barnet – det är kvinnan som måste genomgå abort eller föda barnet beroende på vad hon beslutar sig för. Mannens del i det hela tar i teorin slut efter att samlaget gör det.

Eftersom männen i praktiken inte behöver ta något ansvar för en oönskad graviditet, är det mycket bekvämare för dem om det är kvinnorna som mixtrar med sina hormoner och på köpet ofta får minskad sexlust, blir nedstämda och i högre utsträckning deprimerade, än kvinnor som inte tar p-piller.

Varför ska en man behöva ta p-piller när så många kvinnor redan gör sig det besväret, tänker de kanske. Väldigt praktiskt är det iallafall att kunna ha penetrationssex med en kvinna och inte oroa sig för konsekvenserna. Blir kvinnan gravid så är det hennes fel – hon kunde ju tagit p-piller."

Ja? Ingen hetero-kvinna "behöver" en mans sperma i sin kropp, för att själv uppnå sexuell njutning. Det måste väl alla män ha fattat vid det här laget, dvs att deras "tömning" i kvinnors kroppar, endast är till för deras egen njutning? Ändå är det kvinnor som förväntas preparera sina kroppar med hormoner som kan ge både jobbiga och livsfarliga biverkningar samt biverkningar som vi ännu kanske inte känner till, enkom för att skydda sig från mäns sperma och för att män skall kunna ha riktigt skönt och helt ansvarsbefriat sex.

Upprinnelsen till Filippas artikel var en artikel i Babyvärlden.

"Allt var klart men projektet stannade upp när läkemedelsföretagen drog sig ur. Man trodde inte männen skulle vara intresserade av ett hormonellt preventivmedel.

Enligt Richard Lindgren uppgav männen att anledningen var att det kan ta tre till nio månader innan spermieproduktionen kommer igång efter att behandlingen avslutats. Men flera preventivmedel för kvinnor har samma biverkning – och de finns redan ute på marknaden."

I artikeln kan vi också läsa om hur vissa män ser på p-piller för män:

Skulle du kunna tänka dig manliga p-piller?

 - Naturligtvis. Det är en jämställdhetsfråga. Män har lika stor rätt att vara skyddade från oönskade graviditeter. Kvinnor har lika stor rätt att slippa vara den som skyddar sig genom att stoppa i sig hormonpreparat.
Henrik

- Jag hade aldrig klarat av att ta en varje dag, skönt att vi har tjejer som har de där intränat sen länge. Låt de vara så!
Sopemeister

Hade lätt använt om eventuella biverkningar ej skulle vara allt för jävliga. (finns ju damer som ej kan/vill käka p-piller och kondom är inte ett alternativ i längden)
Lito26

Ja, jag skulle kunna tänka mig att ta det. Men jag tror det är enklare att bromsa upp en ägglossning än att få spermier obrukbara. Sen är det ju trots allt kvinnor som får barnet i sin mage, det blir ett mer konkret problem för kvinnan om det blir en ofrivillig graviditet. Även om det är bådas ansvar.
Lars

P-piller för män i all ära - det är sannerligen på tiden men jag förespråkar ändå kondom som det absolut säkraste sättet för hetero-kvinnor att skydda sig från mäns sperma och därmed utesluta risken för dödliga heterosex-sjukdomar som livmoderhalscancer, hiv och aids och könssjukdomar samt för att undvika diverse andra underlivsbesvär som tex svamp, dålig lukt, vestibulit och sperma-allergi. Detsamma gäller för hetero-kvinnor som vill ge oralsex åt män. Det har visat sig inte vara särskilt hälsosamt, det heller:

http://www.aftonbladet.se/halsa/article11714360.ab


"Oralsex ökar risken för cancer i huvud och hals, skriver Sydsvenskan.se.
En orsak kan vara viruset HPV, som även ligger bakom livmoderhalscancer.

På 70-talet låg rökning och överkonsumtion av alkohol bakom tre fjärdedelar av de här cancerfallen. Endast en fjärdedel hade cancer som orsakats av HPV-virus.
Enligt en studie vid Karolinska institutet i Stockholm är förhållandet idag det omvända. 70 procent har fått cancer av HPV.

Jan Nyman, onkolog vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, och Joakim Dillner, professor i virologi vid Umas anser att nya sexvanor med mer oralsex ligger bakom förändringen.

Risken att få cancer i svalget är dock liten. Varken Jan Nyman eller Joakim Dillner vill avråda någon från att ha oralsex.
– Jag brukar säga till dem som är oroliga för HPV att kontrollera om de har cellförändringar i livmoderhalsen, det är viktigare, säger Joakim Dillner till Sydsvenskan."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar