Bloggen är flyttad

BLOGGEN ÄR FLYTTAD HIT:
http://noboytoy.wordpress.com/

2013-12-04

Moderaterna har lyckats med sin skolpolitik

Nu visar det sig, inte särskilt förvånande för mig, att Sverige är "sämst i klassen" och det kan man ju bara kalla, att Moderaterna och Alliansen, har lyckats med sin skolpolitik?;):
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-samst-i-klassen/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/pisa-studien-sveriges-skola-samst-i-norden_8786376.svd?sidan=15

"Sveriges skola har blivit generellt sämre på alla områden, enligt Pisa-undersökningen som offentliggörs på tisdagen. Inget annat land har försämrats mer sedan förra undersökningen 2009. ”Extremt allvarligt”, enligt Lärarförbundet.
– Vi förlorar på alla fronter och befinner oss i ett mycket kritiskt läge. Sverige tappar ju både de elever som har det allra tuffast och de högpresterande."

– Det är tydligt att den svenska utbildningspolitiken leder fel och att goda förutsättningar för såväl lärare som elever inte levereras. Det duger inte att vara sämst i Norden. En mindre likvärdig skola och sämre resultat rakt igenom är det höga priset vi har fått betala för det fria skolvalet, säger Eva-Lis Sirén.

"BBC påminner om att det inte är länge sedan det gick vallfärder till Finland för att ta del av deras pedagogiska förträfflighet, även om deras skolsystem på många sätt var mycket instinktivt och individuellt. Då framstod Skandinavien som den förnuftiga och framgångsrika grannen.
Men Finland har halkat nedåt och dunklet sprider sig över de nordiska länderna, med Sverige bland de största rasen. Sverige ligger nu efter öst- och centraleuropeiska länder som Polen, Slovakien och Estland, konstaterar kanalens utbildningsreporter Sean Coughlan."

"Tidningen citerar också Lärarförbundets ordförande, Eva-Lis Sirén. ”Brist på jämställdhet är priset Sverige har fått betala för det fria skolvalet. Det är ett pris som vi aldrig kan acceptera.”"

Det som förvånar mig, är om svenska folket, dvs svenska män (övervägande män röstar på högern och Moderaterna) hade förväntat sig något annat resultat, när de (en majoritet av män) röstade fram högern till makten? Högern och i synnerhet Moderaterna, är ju väl-(ö)kända för att verka för att dra tillbaka statens åtaganden gentemot befolkningen, dvs välfärden, tex utbildning, sjukvård, semesterdagar, a-kassa osv, osv. Eller lät kanske den del av det svenska folket som röstade på Moderaterna (övervägande män) sig luras av ett enda litet ord - "Nya"? "Nya" Moderaterna? Är Moderaternas anhängare (övervägande män) kanske lika dumma, sovande och korkade som nuvarande statsminister Fredrik Reinfeldt påstår att de är?

En del av sanningen om Moderaterna, Moderaternas historia och Fredrik Reinfeldt kan ni läsa här:
http://noboytoy.blogspot.se/2011/10/mr-fredrik-reinfeldt-m.html

Utdrag:

"Moderaternas "frihetssträvande och arbete för välfärd" består i":.
1904–1918: Nej till allmän rösträtt. 1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet. 1919: Nej till åtta timmars arbetsdag. 1919: Nej till kvinnlig rösträtt. 1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige. 1923: Nej till åtta timmars arbetsdag. 1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige. 1927: Nej till folkskolereform. 1931: Nej till sjukkassan. 1933: Nej till beredskapsarbete. 1934: Nej till a–kassa. 1935: Nej till höjda folkpensioner. 1938: Nej till två veckors semester. 1941: Nej till sänkt rösträttsålder. 1946: Nej till fria skolmåltider. 1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring. 1947: Nej till allmänna barnbidrag. 1951: Nej till tre veckors semester. 1953: Nej till fri sjukvård. 1959: Nej till ATP. 1960–talet: Ja till apartheid. Moderaterna tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC. 1963: Nej till fyra veckors semester. 1970: Nej till 40–timmars arbetsvecka. 1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63. 1976: Nej till femte semesterveckan. 1983: Nej till löntagarfonderna. … 2003: Ja till Irakkriget. Alla riksdagspartier demonstrerade mot och kritiserade Irakkriget utom just moderaterna. 2004: Ja till sänkt a–kassa och sjukpenning. 2006: Nej till gröna jobb. 2006: Nej till sex timmars arbetsdag. 2006: Nej till upprustning av offentliga sektorn. 2006: Nej till höjd a- kassa. 2006: Ja till sänkt a-kassa. 2006: Nej till höjd sjukersättning. 2007: Ja till sänkt sjukersättning.
 


 

20 kommentarer:

 1. Vi får inte glömma denna lista heller som nu har börjat att användas och dom vi sett artiklar om i tidningarna som bl.a vi nu får betala själva för åderbråck även om vi har sådana smärtor att vi inte kan arbeta. Fy f@n så mycket elände högerregeringen har ställt till med!

  En artikel från 2007 och hur många landsting har infört detta system nu 2013?
  Hela listan på sjukdomar som landstinget slutar att betala för

  Ögonsjukdomar Ögonlockssjukdom, nedhängande ögonlock. Åldersrelaterad degeneration i gula fläcken av torr typ. Tårvägsinsufficiens. Undersökning, ordination, operation. Kosmetisk skelning hos vuxen. Ektropion (utåtvända ögonlock). Torra ögon med måttliga besvär. Ögondroppar vid glaukom. Urologiska sjukdomar Asymtomatisk bakteriuri, mikroskopiskt blod i urinen. Prostatabesvär – lindriga. Sterilisering. Prostatit. Asymtomatisk njursten. Måttliga prostatabesvär. Magtarmsjukdomar (kirurgiska ingrepp) Kroniska buksmärtor. Multisjuka äldre – omvårdnad. Prolaps ändtarm. Ärrbrock. Anala sjukdomar. Rörelseorganens sjukdomar Kroniska ryggsmärtor. Nackvärk – utredning. Knäbesvär (äldre patienter). Öronsjukdomar Hörapparat nr 2. Nedsatt rörlighet i hörselbenskedjan. Kronisk öronsjukdom. Hål på trumhinnan. Sned nässkiljevägg/Nästäppa. Lätt snarkning/trötthet. Tonsillförstoring hos barn. Tonsillit. Kärlsjukdomar Åderbrock utan sår. Operation av fönstertittarsjuka. Utredning av fönstertittarsjuka. TOS (förträngning). Åderbrock utan sår med uttalade symtom. Venös ocklusion. Hjärtsjukdomar Infarktobservationer med låg sannolikhet för hjärtinfarkt. Screening av 1:a gradssläktingar vid Marfans syndrom. Ny elkonvertering vid tidig eller frekventa återfall av förmaks-flimmer ”Stöt”-behandling med simdax till patienter med svår hjärtsvikt. Kvinnosjukvård Steriliseringsoperation på icke medicinsk indikation hos kvinnor. Steriliseringsoperation på män. Kejsarsnitt utan påtaglig psykisk eller medicinsk indikation. Pappagrupper. Vattengymnastik för gravida. Ultraljudsscreening vecka 32. Fostervattenprov på icke medicinsk indikation. Läkarbesök hos omföderskor vid okomplicerad graviditet utan riskfaktorer. Operation av godartad tumör. Läkarbesök på MVC frisk förstföderska. Samtal med förlösande barnmorska på BB efter normal förlossning. BB hemvård. Barnsjukdomar Lätt övervikt, ätproblem (ej anorexi). Hudåkommor som prickar, lindrig eksem, lindrig acne, insektsbett. Övre luftvägsinfektion, Övriga lindriga infektioner. Vanlig svimning. Tremånaderskolik. Sömnsvårigheter äldre barn. Otit, tonsillit, virussjukdomar. Diagnostik borrelia. Ätstörning utan viktsfall. Förstoppning. Huvudlöss/skabb. Växtvärk. Blåskatarr. Spänningshuvudvärk. Magont, uppfödningsproblem hos småbarn. Primär nattväta. Så mycket får du betala Prostataoperation 25 000 kronor. Hemorrojder 12 000. Knäoperation 18 000. Sterilisering 7 000. Stomi & operation analregion 40 000. Kejsarsnitt 80 000.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Diagnostik borrelia" står med på listan.
   Det var ju lite...komiskt;)

   Skämt å sido - jag håller med dig SQE - det är tamigfan inte klokt hur Alliansen redan har lyckats nedmontera svenska folkets välfärd. De lovar skattesänkningar och vill få det att låta som om folk skall få mer pengar över i plånboken men i slutänden blir det ett nollsumme-spel, sannolikt till och med förlust i pluskan, eftersom vi sjäva måste betala för vård om vi blir sjuka, står utan a-kassa, sjukpeng och i framtiden kanske också måste betala för vår utbildning.

   Vad gäller skolorna så ser vi tydligt hur klass-samhället tar fart. De barn som har välutbildade och förmögna föräldrar är de som får plats på de bästa skolorna - helt i linje med Moderaternas politik. Försämra för de som redan har det dåligt ställt och förbättra för de som redan har allt förspänt.

   Det är skrämmande och jag blir mörkrädd när jag tänker på hur samhället kommer att se ut om bara 10-20 år, om det skall fortsätta på det här sättet. Alliansen och SD kommer att driva vårt fina land mot avgrunden om de får hållas, sanna mina ord.

   Radera
 2. Jag glömde länken.
  http://www.expressen.se/nyheter/sjukdomarna-du-inte-far-vard-for/

  SvaraRadera
 3. Men betygen är väl bättre än förr i världen ? Själv har jag aldrig vågat räkna om mina gamla skolbetyg
  till dagens siffror eller bokstäver eller vad de nu kör med just för tillfället ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ver: vad menar du med att betygen skulle vara bättre idag än förr i världen?
   Jag talade med en gymnasielärare (förvisso säkert 10 år sedan) och hen påstod att, i kunskapsnivå är "dagens" högskola, motsvarande dåtidens gymnasium.

   Radera
  2. Det beror ju på vad man avser med "förr i tiden"? När maktmän äntligen gav kvinnor fri tillgång till skolorna, så förbättrades förstås betygen och resultaten överlag.

   Radera
  3. Jo, men det görs ju hela tiden statistik på betygen och hur de förändras och på hur många
   som är behöriga för gymnasiet. Såvitt jag förstår går det väl mestadels framåt med den saken.
   Kan förklaras med friskolor som sätter glädjebetyg men ändå.

   Själv tyckte jag det relativa betygssystemet fungerade alldeles utmärkt, men det får man väl
   inte tycka nuförtiden. När betygen urvattnas alltför mycket kommer de inte att fungera såsom
   urvalskriterier för nästa utbildningsnivå (gymnasium, högskola). Däremot behöver inte betygen
   på universitetsnivå innehålla speciellt många nivåer.

   Radera
  4. Ver: var finner man den statistiken? Betygen säger ju kanske iofs inte så mycket, precis som du skriver.

   Radera
  5. Nja, jag sitter väl inte och lutar mig emot någon statistik just nu, men det görs ju hela
   tiden jämförelser mellan hur poäng utvecklas från år till år och visst kommer det ibland
   artiklar om hur många som inte är behöriga till nästa stadium men just den där totala
   känslan av misslyckande som tycks ha drabbat landet Sverige efter senaste PISA
   känner jag inte mig ha upplevt tidigare.

   Hittade f ö en hyfsad debattartikel som kanske klargör ett och annat för de som inte
   verkar vilja förstå.

   http://www.dn.se/debatt/annu-en-gang-fuskar-regeringen-i-betygsfragan/

   Radera
  6. "Vi ser således gärna mer bedömning i skolan, men som en integrerad del av undervisningen och kopplad till nyanserad feedback. Mot bakgrund av forskningsläget kring betyg och bedömning är det förstås frestande att ge regeringens betygsutredningar underkänt."

   Nu förstår jag väl inte rikigt hur man resonerar här, som om själva betygen skulle vara orsak till att svenska elever gör sämre ifrån sig än någonsin? Vi har, så vitt jag vet, alltid haft någon form av betyg i skolorna och jag förutsätter att lärarna ger elever och deras föräldrar löpande info om hur det går för dem i skolan, tex via kvartssamtal och på lektionerna? Jag ser inte de nu gravt försämrade skolresultaten som ett resultat av betygssättningen.

   Radera
  7. Fast betygssystemets (enda) funktion är ju som urval till nästa nivå. Och om alltför många
   friskolor (företrädesvis) sätter glädjebetyg kommer ju intaget till denna nivå att ske, inte till
   största delen p g a kunskaper, tämligen slumpmässigt.

   Alla fungerande betygssystem måste i någon mening vara relativa.

   Radera
  8. Ver: betyg är ju också ett sätt att jämföra sig med andra, dvs veta hur bra man presterar i förhållande till resten av klassen och kanske också resten av Sverige. Huruvida just friskolor sätter "glädjebetyg" vet jag inte.

   Radera
 4. Vi behöver ingen statlig skola; privatisera hela skolväsendet!
  Moderaterna och vänstern är nästan lika goda kålsupare, och när deras anhängare gnäller åt varandra så kan jag inte låta bli att tänka på de olika kommunistiska grupperna som gnäller åt varandra, som om den andra gruppen vore helt annorlunda.

  SvaraRadera
 5. (ps. jag skrev ett inlägg tidigare, men det verkade som att det inte kom iväg. Jag ber om ursäkt ifall jag dubbelpostade)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sebastian: ja, om vi vill ha en ojämlik och sämre skola för majoriteten av svenska barn och skapa ett klass-Sverige för människor där människor är ojämlika redan från födseln - då skall man definitivt privatisera. Det blir naturligtvis konsekvensen när vinstintresset uppstår och det är förstås ett sådant Sverige som Moderaterna vill se. Ett mycket, mycket konservativt och omodernt sätt att styra ett land.

   Radera
  2. Sebastian: ja, du dubbelpostade eftersom du antog att din kommentar inte kom fram men bloggen är modererad på förhand, vilket gör att det kan ta en stund - dvs tills jag har loggat in och godkänt;)

   Radera
  3. Och nej - jag håller inte med om att höger och vänster är "lika goda kålsupare". Politiken skiljer sig otroligt mycket åt men dagens högerpolitiker försöker framstå som vänster, vilket du kan läsa om i inlägget. De försöker inte bara skriva om hela sin egen politiska historia - de försöker också framstå som om de vill ha ett välfärdssamhälle för alla medborgare, när de i själva verket verkar för ett klass-samhälle (som alltid). Tyvärr har de lyckats tuta i främst svenska män allt detta humbug.

   Radera
 6. Just det! Vill man ha, typ ett "Nattväktarsamhälle" ska man privatisera allt och alla ska få stå för sina egna kostnader á la Maria Abrahamsson.
  Jag tycker att allt som har med infrastruktur att göra ska ligga på staten och där räknar jag in skolan. ALLT som har avreglerats har gått åt helvete! Sjukvården, Järnvägen och andra kollektivmedel, Elen, Taxi, Äldreomsorgen, Assistansvården, Apoteken m.fl.

  Det finns bara vinstintressen där vinsterna går utomlands till skatteparadis. Riskkapitalister som är mångmiljonärer och även miljardärer som sitter främst i USA. Även Kamprad har intressen äldreboenden precis som om han inte har tillräckligt med pengar.

  Allt har blivit sämre för vanligt folk. Dom rika blir bara fler och fler och vanligt folk blir bara fattigare. Brottsligheten ökar och det gör det när samhället blir allt mer ojämlikt och skiktat. Och jag tycker att Sverige mer och mer börjar likna Chicago.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SQE: Jag instämmer i att staten MÅSTE ha kontroll över vissa delar i samhället. Det fungerar inte att låta vanliga privatpersoner bilda bolag hur som helst och inbilla sig att dessa "entreprenörer", profitörer klarar av att på fullgott sätt, se till så att våra barn får utbildning, äldre får omsorg eller folk får vård.

   Det är skrämmande också, till vilket pinsamt underpris makthavarna i många fall, har sålt ut svenska folkets tillgångar till privata ägare.

   Vi vet hur "marknaden" fungerar i vårt land och alla andra länder. Vinsterna är aldrig "nog". Om aktieägarna så har 100 miljoner i vinst ett år, så skall vinsten öka och öka från år till år. De blir aldrig nöjda - de vill ha mer, mer, mer. Vi vet också hur den svarta marknaden fungerar i vårt land. Man kan alltid muta sig till, tex ett lägenhetskontrakt eller en skolplats åt sina barn. De här privatpersonerna, aktieägarna ges alldeles för mycket makt i samhället och deras intresse i investeringarna de gör är ETT, dvs att tjäna så mycket pengar som möjligt.

   Brottsligheten ökar (vilket Reinfeldt stod och ljög om i senaste partiledardebatten f.ö - han påstod att brottsligheten har minskat men det är lögn). De rika blir rikare och de fattigare blir fattigare. Vi vet också att den fattigaste gruppen är kvinnor - med Moderaternas politik har kvinnor blivit ännu fattigare och män ännu rikare (och med vår antifeministiska mans-historia så var ju tillgångarna redan snedfördelade). Skillnaden mellan mäns och kvinnors inkomster kommer att bli än större när Alliansen nu vill sänka skatten för de som tjänar mest, dvs höja den s.k brytpunkten.

   Ja, det känns som om vårt land har "amerikaniserats"...? Det är inget att eftersträva.

   Radera