Bloggen är flyttad

BLOGGEN ÄR FLYTTAD HIT:
http://noboytoy.wordpress.com/

2013-09-06

SCUM - Förord

Jag har inte skrivit särskilt mycket i bloggen om Valerie Solanas SCUM-Manifest (1967). Jag tänkte bidra med några citat ur manifestet, här i bloggen. Det får bli en ny kategori - SCUM = Society for Cutting Up Men.

Valerie Solanas föddes år 1936 av Dorothy Solanas i Ventor, Amerika. Louis Solanas (den biologiske fadern) våldtog sin dotter under hela hennes barndom. Han kallas "barnknullare" i manifestet.

Valerie Solanas brukar kallas den amerikanska feministiska rörelsens viktigaste taleskvinna. Hon var författare, feministisk teoretiker, forskare i psykologi, prostituerad under delar av sitt liv, hemlös, intagen för psykiatrisk vård och hon satt i fängelse för att ha försökt att skjuta ihjäl Andy Warhol. Hon ansåg att han förtjänade att dö.

Förord i SCUM av Sara Stridsberg som också har översatt manifestet till svenska:

"Scum Manifesto" har varit svår att få tag på i Sverige. Scum borde ha översatts till svenska för länge sedan."

"Valerie Jean Solanas (1936-1988), författare och feministisk teoretiker. Geni."

"Scum är något så ovanligt som en text om män skriven för kvinnor. Textens adressat är all världens kvinnor. Daddy´s Girls och Universumsregerare (SCUM-are). Män varken tilltalas - de är textens objekt, de är problemet och sjukdomen som ska diagnostiseras och begripas, de är avvikarna, defekterna - eller tillfrågas om de gillar Valerieutopia eller inte."

"Daddys´s Girls är kvinnorna som förverkligar sig själva som dörrmattor och avelsdjur, som vill fortsätta hänga med aporna och vältra sig i kloakerna. Daddy´s Girls som känner sig säkra bara med en Big Daddy i beredskap, med en stor, stark man att luta sig mot och ett fett hårigt ansikte i Vita Huset. Scum:arna är stygga, våldsamma, själviska, arroganta och självupptagna kvinnor som känner sig redo att regera universum. Krassa enkla typer som är för egoistiska för förorter och barnskit, för själviska för att uppfostra män och barn, för ociviliserade för att bry sig ett skit om någon annans uppfattning om dem, för arroganta för att respektera tramsigheter som Big Daddy och Stor Konst."

"SCUM är en diagnos av patriarkatet, ett skoningslöst strippande. Valerie ber ingen om lov - feministiska texter är ofta löjeväckande vädjande, "mannen är bättre än manssamhället" etc, de duttar och daltar med mäns känslor, inte Valerie. I Solanaland är det aldrig någonsin kvinnor som är defekta. Daddy`s Girls är visserligen inställsamma kukslickare som hatar sig själva men detta har sin grund i deras olyckliga historia i patriarkatet. Och Daddy´s Girls är förändringsbara - när SCUM kommer efter deras arslen kommer de att skärpa sig fort - män är det inte."

"Historien är en hjärntvätt. SCUM är en avprogrammering."

"Kära SCUM-kvinna, kära Daddy`s Girl!
Det här är en agenda för Evigheten och Utopia. Läs SCUM, bli SCUM, skratta hest (som en häxa och en hora) mellan höghusen, hitta dina systrar, rör dig alltid i flock, ha alltid en ishacka redo i handväskan, du behöver inte vyssja/slicka/suga/peppa några fler mansarslen nu.
Kom ihåg: Sex är bara en hang-up. Vi har inte tid att slänga bort tiden på meningslös sex. Det är nu eller aldrig. Framtiden är SCUM. Framtiden är redan här."9 kommentarer:

 1. Pjäsen kommer alltså att spelas på TEATER GILJOTIN senare i höst och en liten scenografisk förändring kommer att göras. Detta sagt av Andrea Edwards själv under ett halvdagsseminarium på kulturhuset i Stockholm under eftermiddagen, där satir och politisk konst diskuterades. Hon anlände (en aning) sent p g a repetitioner och lämnade evenemanget iförd bl a cykelhjälm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var trevligt att höra att pjäsen har blivit så populär.
   Bara cykelhjälm? Inga livvakter som skyddade henne från extrema, och galna antifeministiska män?;)
   Medborgare X tex..

   Radera
  2. Förresten, Ver..?
   Det skulle vara kul att höra en mans åsikt om pjäsen. Hur kändes det att bli totalt ignorerad pga sitt kön?

   Radera
  3. Faktum är att jag är ändå så van vid att bli totalt ignorerad att pjäsen egentligen inte tillförde så mycket i det avseendet. I´m a loser ...

   Radera
  4. Du kände dig bekväm på pinnstolen medan kvinnorna på andra sidan satt i sköna fåtöljer och njöt av godis som du inte fick smaka?;)

   Solana säger ju det - män lunkar lydigt efter kvinnor om kvinnor bara tar befälet.

   Radera
 2. Det var en fantastisk föreställning. Jag såg den i maj 2012 det som skulle bli den sista föreställningen. Det är roligt att den fortsätter för den är viktig och borde visas på gymnasiet.

  När jag såg den var det poliser med hundar och vi fick inte ta med några väskor in i salongen. Den kvällen blev hon mordhotad.

  Att idioterna orkar ödsla så mycket energi på en pjäs om vad EN kvinna tyckte och som dessutom blivit våldtagen av sin brutale pappa under sin uppväxt.

  Är det det som pedofilerna reagerar mot, raseriet mot pedofilerna, att det var helt i sin ordning att våldta en dotter under många år. Det är konstigt att inte Solana dödade sin pappa. Enligt mig hade det varit helt i sin ordning.

  Dom ynkliga männen dom som känner sig i underläge som pedofiler gör. Dom är i allra högsta grad outvecklade, underutvecklade, mentalt outvecklade o.s.v. o.s.v. PAS-männnen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag skulle se den, var biljetterna slut men nu har jag en chans till:)

   Det är värst vad män orkar engagera sig över en liten pjäs om manshat? Alla pjäser/filmer/musik etc i nu- och dåtid där män hatar kvinnor, har de aldrig brytt sig om. Inte heller ser vi män skrika sig hesa över det kvinno- och barnhat som män utför i praktiken i världen.

   Det visar hur självcentrerade, empatilösa, missunnsamma, avundsjuka, egoistiska och gråtfärdiga många män är, precis som Solana skriver i sitt manifest, ironiskt nog;). Väldigt många män lever uppenbarligen i sin egna lilla pitt-värld, ser inget annat och bryr sig inte om något annat än sig själva.

   Radera
 3. Society for cutting up men, jag har läst att det inte finns något som säger att det är det som SCUM står för, att det är en efterkonstruktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, själva benämningen är korrekt, så vitt jag vet. Däremot tolkar många orden "cutting up men" som att kvinnor skall ta fram kniven och börja skära män i bitar;). "Cutting up" kan också betyda "ifrågasätta, kritisera".

   Radera