Bloggen är flyttad

BLOGGEN ÄR FLYTTAD HIT:
http://noboytoy.wordpress.com/

2013-09-21

Allt fler kvinnojourer läggs ned

Allt fler kvinnojourer läggs ned eller hotas med nedläggning i Sverige. Ett litet axplock:

Överkalix och Övertorneå:
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=7864801

"Överkalix och Övertorneås kvinnojour hotas av nedläggning.
Detta sedan Överkalix kommun valt att använda den anställde i hemtjänsten i stället."


Munkedal:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=5272178

"Peter Martinsson är enhetschef på Individ- och familjeomsorgen i Munkedal. Han berättar att man den 13 april fattade beslutet att inte ge jouren bidrag för att det saknas pengar."

Stenungsund:
http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.1140047-kvinnojouren-lagger-ner

"I en skrivelse till Stenungsunds-, Tjörns- och Orust kommuner förklarar kvinnojourens styrelse varför de inte kan fortsätta sitt arbete.
– Vi har jobbat länge med det här. Krafterna tar slut och det finns ingen tillväxt, säger Marja Cissig, ordförande.
Socialchefen på Orust Anders Asklund beklagar att jouren ska läggas ner."

Landskrona:
http://hd.se/landskrona/2012/10/03/kvinnojouren-lagger-ner/

Väsby:
http://www.direktpress.se/viivasby/Nyheter/Kvinnojouren-tvingas-lagga-ned/

"Reglerna för statsbidrag till kvinnojourer har ändrats och kommunen har inte gått in med de pengar som behövs för att täcka kostnaderna för att ha en anställd på kvinnojouren.
Per-Erik Kanström (M), kommunstyrelsens ordförande, är en av dem som haft möten med kvinnojouren för att diskutera saken."


Stockholm:
http://arbetaren.se/artiklar/unik-kvinnojour-nedlaggningshotad/

Piteå:
http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/kvinnojouren-hotas-av-nedlaggning-4450827-default.aspx

"Avhoppen som kvinnojouren drabbats av beror på flera olika saker. En styrelsemedlem flyttade och de andra orkade inte med det ideella arbetet längre. Det svaga intresset för styrelseposterna kan bli ödesdigert för verksamheten.
- Det kan leda till att kvinnojouren läggs ned. Det är inte bra med tanke på hur många kvinnor som behöver oss. Men en styrelse och bra ekonomi är de viktigaste ingredienserna för att hålla igång, säger Nilsson.
Ekonomin är om möjligt ett ännu större problem än det magra medlemsantalet. Det råder stora oklarheter om årets bidrag."

 
Osby/Östra Göinge:
http://www.kristianstadsbladet.se/ostragoinge/article829508/Kvinnojouren-laumlggs-ned.html

Hallstahammar/Surehammar:
http://vlt.se/nyheter/hallstasura/1.1585022-kvinnojouren-stangs-helt-i-onodan-?m=print

"Verksamheten har finansierats med hjälp av bidrag från länsstyrelsen. Men nu är projekttiden över och länsstyrelsen beviljar inga pengar till fasta kostnader, som är Kaitas huvudsakliga utgifter."

http://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinnojourer-riskerar-att-laggas-ned/

"Många kvinnojourer i landet vittnar om att trycket på dem ökar, samtidigt som deras ekonomi försämrats. I Upplands Väsby lades verksamheten ned – och det finns en oro att fler kommer att gå samma väg."

"Många jourer vittnar om att de ekonomiska bidragen från kommunerna inte hänger med. En del jourer har fått minskade bidrag, på andra håll ligger bidragen kvar år efter år, utan hänsyn till kostnadsutvecklingen. Samtidigt tvingas jourerna säga nej till fler kvinnor som söker skyddat boende och färre stödåtgärder utförs."

http://feministisktperspektiv.se/2013/05/15/kvinnojourerna-fangade-mellan-onsketankande-och-realpolitik/

"Efter valet 2006 meddelade den nytillträdda borgerliga regeringen att de skulle satsa på kvinnofridsområdet och 2007 lanserades Handlingsplanen för att motverka mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Nu skulle man ta krafttag mot våldet."

"Satsningen har alltså inte genererat mer förutsägbara ekonomiska förhållande för kvinnojourerna. I stället är de medel som riktats till jourerna i huvudsak projektmedel som de ska söka på årlig basis. Dessutom är den större delen av projektbidragen reserverade för kommunerna och enbart en mindre del är riktat till kvinnojoursverksamhet."

"Vad innebär då detta i praktiken? Jo det betyder att Socialstyrelsen har rätt att utöva tillsyn av en frivilligorganisation, att kvinnojourerna ska föra journal på sina ”klienter” och att denna sedan ska överlämnas till socialtjänsten. Kvinnojourerna måste även upprätta en intern ledningsstruktur och garantera såväl fortbildning som utbildning av personal, jourerna ska kunna anmäla sig enligt Lex Sarah om de gör ”felbehandlingar” av kvinnor, de ska göra orosanmälningar på alla barn som kommer till jouren, de bör/ska ta emot pojkar upp till 18 år, etcetera, etcetera. Kvinnojouren ska bli socialtjänst helt enkelt. Dock utan de ekonomiska resurser som finns på en myndighet."
                                 

21 kommentarer:

 1. Kom i håg detta om ett år. Då är det val.
  Det är viktigt att göra folk medvetna om valet redan nu (menar jag). Nu vet jag inte hur tuff du är, men om du t.ex. har en extra mejl-adress, kan inte du skicka några viktiga frågor (som detta om nedläggning av kvinnojourer) till dom olika partierna? Och kanske göra en översikt över var dom olika partierna står i olika feministiska frågor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min tanke med bloggen och mitt ideella feministiska arbete, har varit att försöka hålla ut och orka, i alla fall fram till valet. Vad som händer därefter vet jag inte men valet är avgörande för mig, när det gäller att sedan fatta beslut om mitt eget fortsatta engagemang.

   Jag har redan gjort en sammanställning (2010) men den behöver naturligtvis uppdateras (bra förslag, tack!):

   http://noboytoy.blogspot.se/2010/09/jamstalldhet-i-politiken.html

   Radera
  2. Och, ja, Andreas - jag både mailar, skickar skrivelser, ringer och försöker påverka på alla möjliga sätt, överallt.

   Radera
  3. Jo, jag vet hur tungt det är om valet slår fel. Jag känner att även feministerna här i Norge är lite engagerade och därmed så känns det ganska ensamt att kämpa. Jag kan vara lite energisk och skriver jag får jag ofta o.0 som reaktion. Folk är konservativa här och vill inte ha någon rask förändring, har inga stora drömmar eller visioner som det jobbas mot. Men jag har fått tack-brev från en feminist (som var) på stortinget. Med både "kära Andreas", och stort tack. :)
   Alldeles för få ideologer. Alldeles för många akademiker som bara vill ha makt för maktens skull, inte för att påta sig ett ansvar.
   Så det med att det är tungt och jobbigt vet jag mycket väl...
   Men du? Även om vi inte alltid är sams har jag alltid satt pris på dina skriverier och tankar. :) Kommer att sakna dig, MYCKET, om du blir borta!
   Kryssar fingrarna för att det går bättre med Sverige efter valet. :)

   Radera
  4. NBT
   Jag tycker inte du skall lägga ner efter valet oavsett vilka som vinner. Din blogg behövs för att lyfta viktiga frågor och sätta ett annat perspektiv på samhället och olika frågor än det som ges i media.

   Att kvinnojourerna får det kärvare och man inte satsar adekvat på dem ligger i linje med vad många lobbygrupper vill uppnå.
   Det är naturligtvis helt i linje med vad vissa önskar att hjälp till kvinnor inte skall vara omedelbar och okritisk utan att kvinnor skall tvingas söka via kanaler som både registrerar dem och skall "ta ställning" till vem som har "rätt".

   Det finns en stor avundsjuka på att kvinnor i så pass stor omfattning är engagerade och vill hjälpa varandra i forum där män i inte är välkomna och där andra kvinnors erfarenheter och åsikter får råda utan att silas genom män och ett manligt perspektiv.

   Radera
  5. Visst är det en enorm uppförsbacke för feminister, inte bara pga mäns gigantiska försprång, tillskanskat med odemokratiska metoder, både inom politik, näringsliv, massmedia och ekonomi.

   Vi har också kvinnor i Norden som vägrar att vakna och som inte inser vartåt det barkar för dem och deras barn.

   Någon gång måste man inse att slaget är, åtminstone tillfälligt förlorat och låta kvinnor ta hand om sig själva och sina barn så gott de kan i ett antifeminstiskt, manligt styre och en alltmer antifeministisk värld. Det är nästan så att jag ibland skulle vilja uppmana alla kvinnor inom tex kvinnojourerna samt alla feminister, att lägga ned allt gratisarbete som vi gör för kvinnor och barn.

   Låta män med makt driva igenom sina förslag om fadersrätt, surrogatmödraskap, barnporr, abort/preventivmedelsförbud, nedläggning av tex dagis och kvinnojourer, skilsmässoförbud, legalisera bordeller och incest, sänka den sexuella myndighetsåldern, vägra höja kvinnolönerna, kvotera in män på högskolorna, legalisera prostitution och trafficking, legalisera sexualbrott och kvinnofridsbrott mot kvinnor och barn (förvisso redan avkriminaliserat, då få gärningsmän döms i domstolarna) med mera, med mera.

   Ibland tror jag att detta är det enda som kan få kvinnor att börja organisera sig och rösta fram ett parti som verkar för kvinnor och deras barns rättigheter. Kvinnor måste förmodligen chockas, hamna längst ned på samhällsbotten igen, för att öht inse att något måste göras åt deras situation.

   För min egen del börjar krafterna ta slut och jag vet inte hur länge till jag orkar bry mig och jobba gratis för kvinnor som ändå inte bryr sig. Jag har ett fantastiskt liv att leva, har inga barn, ingen man och kommer att leva gott, oavsett.   Radera
  6. Kommer att sakna dig också, Andreas;)
   Men än är jag inte borta! Jag kämpar på ett tag till men den senaste tiden har det varit väldigt motigt.

   Radera
  7. micro: jag kommer att kämpa på men blir det ingen positiv förändring i nästa val så ger jag, med all sannolikhet, upp. Jag har ägnat en ganska stor del av mitt liv, min energi, min tid och mina pengar åt att stötta och skrika mig hes ÅT andra kvinnor och deras barn. Jag har alltså inte skrikit för min egen del, eftersom jag inte har vare sig man eller barn eller ekonomiska bekymmer och dessutom är så pass gammal att jag inte kommer att drabbas särskilt hårt av det antifeministiska väldet.

   "Det finns en stor avundsjuka på att kvinnor i så pass stor omfattning är engagerade och vill hjälpa varandra i forum där män i inte är välkomna och där andra kvinnors erfarenheter och åsikter får råda utan att silas genom män och ett manligt perspektiv."

   Det är inte bara kvinnojourerna du beskriver här micro. Det är så världen ser ut. Allting som rör kvinnor och barn, måste silas genom män och det manliga perspektivet. Detta eftersom män innehar all makt i världen över både näringsliv, politik, massmedia och samhälle.


   Radera
  8. Du skriker för din egen del också, vi är alla systrar och allt hänger ihop.
   Tror det behövs mycket mera utbildning, inte minst om hur rättväsendet ser på kvinnor och barn. Det har bara börjat. Och det finns även kvinnohatare till vänster.... dvs män som köper kvinnor, går på strippklubb, våldtar och slår.
   Fast det är fler kvinnor som står till vänster.

   Radera
  9. Anonym 13:18
   Du har så rätt. Jag vet att många kvinnor tycker att vi feminister och främst Fi, är "osynliga", att vi/Fi inte hörs och utbildar/informerar kvinnor. Det är som om de tror att Fi, liksom Moderaterna, får miljontals kronor i gåvor och stöd från näringslivet och att Fi har outsinliga resurser till sitt förfogande.

   Det finns förstås män som föraktar kvinnor i alla partier. De konservativa och "traditionella", dvs högern är värre än vänstern. Det finns tyvärr en föreställning som lever kvar hos många män (och kvinnor) att män skall ha tolkningsföreträde, bestämmanderätt och beslutanderätt över kvinnor och barn utan att kvinnor får säga sitt (män kallar det inte kvinnohat eller kvinnoförakt - de ser det som fullständigt naturligt för dem). Det har aldrig gått bra för kvinnor och barn, när män styr över dem. Det ser vi i familjerna, det ser vi i alla samhällen och kulturer i världen, i dåtid och i nutid.


   Radera
 2. De styrande laborerar med kvinnors liv genom att vägra betala för kvinnojourerna och sätta upp försvårande regler för hur de ska drivas. Det kommer självklart slå mot alla våldsutsatta kvinnor, men speciellt de svagaste utav dem. De utan socialt skyddsnät, som kanske inte kan språket eller var man ska höra av sig, samt de på små orter.

  NBT, efter valet kommer du behövas mer än någonsin. Kanske vinner inte alliansen, men jag tror att SD och SvP kommer vinna mark, även om "vänsterblocket" tar över som regerande. Orka mer? Har du förresten sett kommentaren jag fick under mitt inlägg om Lydia Cacho? Läs där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de styrande laborerar helt utefter eget huvud med kvinnors och barns liv och hälsa. Alla dessa debatter om abort, barnporr, kvinnojourer, surrogatmödraskap osv är så utstuderat och tydligt - det är en agenda som bedrivs mot kvinnor och barn i vårt samhälle. Det är inte demokrati - det är mansdiktatur.

   Jag hinner kanske ångra mig många gånger innan valet är avgjort, AG;). Jag förstår att det finns stor risk för att rasisterna vinner framgång i valet och det är allvarligt, i synnerhet som rasisterna nu även har vunnit framgång i våra grannländer. Kanske driver det på mig att fortsätta min kamp mot Goliat, även efter valet;)

   Radera
 3. Jag skriver här med -
  I Sverige har vi vår Lydia Cacho och det är

  Noboytoy med sina systrar.

  Tack nbt, beundrar dig och högaktar.
  u

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för din fina, underbara och peppande kommentar men jag har inte ens presterat hälften av vad Lydia Cacho har gjort. Hon är en stor förebild för mig så självklart är jag smickrad av liknelsen, men jag är absolut inte värdig den.
   DU (och alla andra här) skall ha stort tack för att du/ni tar er tid att läsa min blogg.

   Radera
 4. Man tror inte det är sant!
  Detta är ett tydligt exempel på hur backlashen går bakåt.

  Och NBT, det har alltid varit motigt. Ge inte upp. Ge aldrig upp!
  Vi måste ut från nätet tror jag. Titta på skatteupproret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debatten om kvinnojourernas vara eller icke vara, har förts ganska länge från antifeministiskt håll. Nu är det vår verklighet. Krutet och pengarna går till kommunerna, som är de som i framtiden skall hjälpa flyende kvinnor och deras barn. Många kvinnor kommer att dra sig för att söka hjälp, då de kommer att registreras, inte får vara anonyma, kanske måste möta en manlig handläggare, kanske får sina gömställen avslöjade osv, osv.

   Ja, det har alltid varit motigt men nu måste jag säga att det verkligen slås från ALLA håll samtidigt mot kvinnor och barn. ALLA håll. Jag kan inte se detta fula, fega maktspel som något annat, än ren och skär jävla elakhet mot kvinnor och barn. Valerie Solanas har rätt i sitt påstående - män spelar inte rent spel. Det har de aldrig gjort. Det retar mig mest av allt, eftersom det är näst intill omöjligt att vinna över någon som fuskar.

   Jag kommer inte att ge upp än på länge. Det är långt fram till valet och som sagt, jag hinner nog ändra mig ett antal ggr både innan och efter.

   Radera
  2. Jag instämmer också i att fler av oss måste ut från nätet. Nätet är en viktig del och bloggar är i alla fall ETT sätt för kvinnor och feminister att få höras i debatten men det räcker inte. Det räcker inte heller att maila, ringa, skicka skrivelser osv - det krävs mer än så.

   Jag funderar på detta varje dag, skall ni veta och har en hel del idéer. Det gäller bara att kunna omsätta dessa i praktiken och då krävs framför allt tid. Tid, som är en bristvara för oss alla, i synnerhet för kvinnor.

   Radera
 5. Det är så bakvänt att jag saknar ord. Hot, våld och död mot kvinnor ökar vilket i praktiken innebär att fler måste få skydd och att man måste utöka verksamheter som skyddar kvinnor. Fattar ingenting. Hur tänkte beslutsfattarna egentligen?
  GF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beslutsfattarna har tänkt, de är naturligtvis inte okunniga eller ovetande om våldet som män begår mot kvinnor och barn i heterofamiljerna. Det är det jag menar - det är utstuderat, genomtänkt att slå hårt mot redan svårt utsatta kvinnor och barn. Av vilken annan anledning skulle man annars motarbeta kvinnojourerna, verka för deras nedläggning, som har 40 års erfarenhet av hur man skyddar kvinnor och barn bäst?

   Radera
 6. Jag tycker givetvis inte heller att du skall lägga ner, vare sig före eller efter valet. Du är faktiskt en alldeles unik och personlig röst i debatten. Jag misstänker dock att du kommer att bli besviken på valresultatet. När jag själv försöker utröna åt vilket håll vinden blåser känner jag att F! troligen bara kommer att ta platser i kommunfullmäktige i Simrishamn. Visserligen har EUval gett överraskande resultat tidigare men F! har antagligen inte nyhetens behag längre och kommer därför troligen inte att uppnå några högre röstetal där heller.

  Jag är naturligtvis medveten om att KD(S) efter att ha existerat i bortåt 30 år plötsligt fick ett genombrott och sedan dess lyckats göra avtryck i rikspolitiken så visst inträffar under ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ver.
   Jag har väl inga större förhoppningar om att kvinnor röstar på Fi i valet (till antifeministernas stora skadeglädje), utan det viktigaste för mig är att högern kommer bort från maktpositionen. De är farligare för kvinnor och barn, än vänstern.

   Radera