Bloggen är flyttad

BLOGGEN ÄR FLYTTAD HIT:
http://noboytoy.wordpress.com/

2013-07-21

Norska fick fängelse pga att en man våldtog henne

http://www.metro.se/nyheter/upprort-pa-natet-efter-valdtaktsdom-i-dubai/EVHmgt!b9erU5vkXx0Dk/
http://www.metro.se/nyheter/svenskgrundat-foretag-sparkade-valdtagen-norska/EVHmgs!GVktTIAfTymEU/

En utav våra norska systrar, har hamnat i en fullständig mardröm pga män i hennes omgivning.
Hon är inte ensam om just detta.

"Det var i mars som Dalelv var ute med kollegor under en kickoff-resa i Dubai. Hon har arbetat på företaget The One Total Home Experience i Qatar sedan 2011. Kvällen blev blöt och på morgonen vaknade 24-åringen av att hon våldtogs av en kollega.

Medicinska undersökningar visade att hon hade skador. Polisen satte ändå Dalelv i fängelse och hon anklagades för brott. Företaget meddelade trots kännedom om hennes situation inte föräldrarna i Norge och gav henne i samband med händelserna sparken för opassande beteende."

"Trots att representanter för företaget The One Total Home Experience alltså visste om vad som hänt så meddelade de inte kvinnans familj hemma i Norge. Det dröjde fyra dagar innan 24-åringen kunde komma åt en telefon.
Kort efter händelsen så fick kvinnan också sparken från företaget.
– De sa att det var på grund av att jag hade uppfört mig oprofessionellt och för att jag inte kommit till jobbet efter händelsen, säger 24-åringen.

Men hennes kollega, vålds-runkaren fick sannolikt jobba kvar...?
 
I Norge är reaktionerna kraftiga och två norska skolor överväger nu att bryta sitt samarbete med företaget The One, som aktivt rekryterar studenter. Både Idefagskolen i Tönsberg och Westerdals i Oslo har enligt NRK haft flera elever som knutits upp av The One för arbete i Mellanöstern.
– Om det är så att den här kvinnan fått sparken efter anmälan, att The One inte tagit kontakt med familjen trots att de kände till händelsen och att de inte tar hand om sina anställda, så vill vi inte ha någon kontakt med det här företaget längre, säger marknads- och kommunikationschefen på Westerdals, Vibecke Osfoss, till NRK.
The One grundades av den svenske företagaren Thomas Lundgren 1996 och har butiker över hela Mellanöstern. Företaget önskar inte uttala sig i ärendet."


Thomas Lundgren, svensk grundare av företaget The One
Anser att anställda som blir våldtäktsoffer
för män har ett "oacceptabelt beteende"
 
"I tisdags dömdes Dalelv till 16 månaders fängelse för att ha druckit alkohol, sex utanför äktenskapet och för att ha givit falska uppgifter i rätten. Hon befinner sig nu utan pass i Dubai. Domen har överklagats och företaget avböjer att kommentera fallet."

"Företaget The One som kvinnan var anställd på gav henne sparken i samband med våldtäktsanklagelserna, för "oacceptabelt beteende". Den svenske grundaren Thomas Lundgren har fått många ilskna förfrågningar på bland annat Twitter, skriver norska NRK."

"I en tv-intervju med AP berättar den norska Marte Deborah Dalelv om hur hon blev bemött på hotellet där våldtäkten skedde.

– Jag gick till receptionen och bad dem ringa polisen. De frågade mig: är du helt säker på att du vill ringa polisen? Och jag sa, så klart vill jag ringa polisen. Det är en naturlig reaktion där jag kommer ifrån, säger hon i intervjun."

Tillägg 19:05: Nu kommer tjejen att få fri rättshjälp i Dubai.
"Norges utrikesminister Espen Barth Eide har själv engagerat sig i saken och lovat att följa fallet tills dess kvinnan kan återvända till Norge."

40 kommentarer:

 1. 1. Sudanesen som hon anklagade blev också sparkad. Båda avskedades för att de hade druckit alkohol.
  2. Sudanesen var gift (och hade tre barn), han kommer att få ett betydligt längre straff eftersom hans sex utanför äktenskapet också var otrohet. Hon fick maxstraffet, ett år. Där ingår också normalt sett ett spöstraff även om de sällan utförs i praktiken.
  3. Hon dömdes för "mened" (falsk utsaga) eftersom hon tog tillbaka anklagelserna om våldtäkt och hävdade att det varit frivilligt sex (efter domen ändrade hon sig tillbaka igen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Jättebra om ditt påstående om att våldtäktsmannen blev avskedad, stämmer! Har du källa? Tjejen avskedades pga "oacceptabelt beteende" och om du har källa på att uppsägningen berodde på att hon (och våldtäktsmannen) hade druckit alkohol på företagets kick-off, så tror jag på vad du skriver.

   2. En gift våldtäktspappa? Grattis säger vi till hans fru och barn! Bra att han i alla fall blir straffad för sitt sexualbrott och självklart är det han som skall straffas för att ha våldsrunkat av sig i sin kvinnliga arbetskamrat, och ingen annan.

   3. Tjejens chef gav henne rådet att ändra sin våldtäktsanmälan till "frivilligt sex" eftersom brottet våldtäkt inte finns i Dubai. Hon litade på sin chef och gjorde så. Det hjälpte inte - hon blev dömd ändå för att hennes manliga arbetskamrat runkade av sig i henne med våld.

   Radera
  2. 1. Det är från brittisk media. De skriver ungefär samma sak allihop (BBC t.ex.). Det var inte alkoholen på kick-offen utan att man uppträdde alkoholpåverkade offentligt.
   2. Det sexbrott han straffas för är ju samma sexbrott som hon straffas för. Sedan straffas han också för ett äktenskapsbrott. Hon fick maxstraff för sexbrottet, skulle han få det för äktenskapsbrottet så är det nog döden (som oftast omvandlas till fängelse).
   3. Det var inte chefen utan hon hävdar att det var hennes ombud som gjorde det. Ombudet menar att det var förhörsledaren som frågade om hon ville ändra sig och ombudet översatte bara frågan till engelska. Det spelar dock ingen roll enligt lagen i Dubai om man haft anledning att ändra sig eftersom uppsåt inte finns på samma sätt (det brottet gav tre månaders fängelse). Brottet våldtäkt finns i Dubai och hade det inte funnits så hade det inte var olagligt att lämna falsk utsaga (eller snarare att ändra sig)

   Radera
  3. 1. Länk? Länk till brittisk media som påstår att hon fick sparken pga att hon var alkoholpåverkad offentligt.

   2. Det återstår att se vilket straff våldtäktsmannen får. Ja? Våldtäktsmannen är pappa och gift och han straffas inte för att ha våldsrunkat av sig i en kvinnlig arbetskamrat, men det gör hon pga manslagarna som råder i Dubai. Hon har inte haft sex. Han har våldtagit.

   3. Jag läste i AB att det var chefen som gav henne rådet att dra tillbaka anmälan men det spelar ju ingen som helst roll vem som gjorde det, eller hur?

   "Chefen från hennes jobb mötte upp henne.

   – Han frågade om vi hade haft en affär. Han sa att jag borde säga att det var frivilligt, att våldtäkter inte händer i Dubai. Att det inte finns något som heter våldtäkt i Dubai, säger Marte till VG."

   Det är inte klokt att en ung tjej blir våldtagen av sin arbetskamrat men själv hamnar i fängelse för hans våldsbrott, eller hur?

   Radera
  4. 2. Mannen fick ett kortare straff enligt svensk media.

   Radera
  5. 1. ”Anställningen avslutas på grund av oacceptabelt och opassande uppträdande på din sista arbetsresa till Dubai, något som resulterat i ett gripande av polisen i Förenade Arabemiraten.”

   3. Men innan brevet skickades ut bad företaget att hon skulle ta tillbaka sin anmälan.

   – De två första dagarna efter anmälan hade jag kontakt med dem. De bad mig att medla med polisen och säga att det var frivilligt sex, så att fallet skulle ogillas, säger Marte Dalelv till VG.

   Radera
  6. 1. T.ex: http://edition.cnn.com/2013/07/20/world/meast/uae-norway-rape-controversy/index.html
   Det står väl även i norsk och svensk media?

   2. Tja, det vet man väl inte utan bara vad hon uppger. Men domen verkar grunda sig i att hon ska ha erkänt frivilligt sex utanför äktenskapet, vilket väl rimmar mycket illa med att samtidigt fälla henne för att hon lämnat olika uppgifter om frivilligheten. Men jag tror (obs tror) att det är samma sak med uppsåtsdelen där, går det inte att bevisa tvånget så är det sex utanför äktenskapet eftersom det saknas krav på uppsåt.

   Han fick visst 13 månader. 12 månader för sex utanför äktenskapet och en månad för olaga alkoholintag, samma som henne (men hon fick också tre månader för felaktigt uppgiftslämnande). Han klarade sig alltså undan äktenskapsbrottet (det kan bero på att han inte var muslim eller något liknande) http://www.albawaba.com/editorchoice/woman-sentenced-16-months-after-reporting-dubai-rape-508193

   3. Det är nog en misslyckad översättning från (eller till) Engelska, eller två olika händelser. Nej det spelar ju ingen roll, vare sig för moralen eller för en lagstiftning som inte bryr sig om uppsåt.

   Jag tycker inte att det är klokt oavsett om det hon säger är sant eller ej. En sådan lagstiftning gör det ju riskabelt att anmäla brott när de är sanna, vilket man ju annars klarar sig undan genom att kräva uppsåt (vilket ju medför att det krävs bevis för att anklagelsen var falsk, inte bara avsaknad av bevis för att den var sann).

   Radera
  7. 1. Nu har jag läst din länk tre gånger och ingenstans finner jag ditt påstående om att hon avskedades pga alkoholintag? Inte heller står det någonting om det i uppsägningen från företaget, som du ser att jag citerar ovan.

   2. Vad är det man inte vet men som hon uppger, menar du? Att hon blev våldtagen? Dels finns medicinsk bevisning och dels kan väl ingen annan än en kvinna själv avgöra om hon har fått en mans snopp intryckt i sin kropp mot sin vilja?

   Hon gavs rådet att ta tillbaka våldtäktsanmälan och att istället "erkänna" frivilligt sex och hon gjorde det. Det finns dessutom medicinsk bevisning som visar att hon utsatts för sexualvåld.

   Ja, våldtäktsmannen fick lägre straff, har vi nu konstaterat.

   3. Enligt din länk, var det polisen som via hennes ombud/chef gav rådet att dra tillbaka våldtäktsanmälan men det spelar ingen roll, som sagt. En 20-åring gör förmodligen som hon blir tillsagd i det läget.

   "En sådan lagstiftning gör det ju riskabelt att anmäla brott när de är sanna"

   Självklart och det är inte alls ovanligt med den här typen av lagstiftning, i gravt antifeministiska länder som bara styrs av män.

   Radera
  8. 1. Citat från länken "have both been terminated by Al Mana Interiors for "drinking alcohol at a staff conference that resulted in trouble with the police.""

   2. Ja precis.
   Vad är det för medicinsk bevisning då?
   Det hjälper ju inte om hon kan avgöra det själv, vilket hon såklart kan. Hon kan ju också påstå det utan att det är sant.

   Ja det gjorde hon, enligt brittisk och arabisk media enligt hennes ombud efter att denne översatt en fråga från polisen som hon uppger sig ha uppfattat som en uppmaning. Hur det gick till är väl egentligen inte så intressant, annat än att det väl är märkligt av ombudet som borde känna till att det skulle lägga till några månader på straffet och besegla straffet för sexbrottet.

   Ja och nej: han fick samma straff för samma brott men hon fälldes för ett brott mer än honom.

   3. Att det var chefen kan man väl utesluta? Hon säger ju att företaget inte gjort något för henne och företaget anger bara diffust att de stöttat henne. Hade chefen medverkat vid förhör hade väl någon av dem tagit upp det?

   Lagstiftning utan uppsåtskrav är över huvud taget vanligt i outvecklade rättssystem. Jag tror inte att detta har samband med vilket kön som styr eftersom uppsåt även införts i rättssystem som styrts av män och det var den gravt antifeministiska katolska kyrkan som spred uppsåtskravet i Europa.

   Radera
  9. 1. Självklart skyller företaget nu på alkoholintaget men man får förmoda att kickoffen var anordnad av företaget åt de anställda och varför serverades det isf alkohol? Inte för att det faktum att hon fick sparken, är det förfärliga i den här historien - det förfärliga är att hon blev utsatt för våldtäkt av en arbetskamrat under en kick-off och att hon blev dömd till fängelse för det.

   2. Enligt media finns medicinsk bevisning som visar att hon har fysiska skador efter våldtäkten. Vad bevisningen består av, vet vare sig du eller jag. En kvinna är såklart den enda som kan avgöra, om hon har blivit runkad i av en man, med våld och mot sin vilja. Jag vet inte varför du vill inbilla dig, att hon skulle sätta dit sin arbetskamrat för våldtäkt?

   Det är märkligt om polisen har givit henne rådet att ta tillbaka anmälan, då de borde veta att hon skulle dömas för falsk tillvitelse. Eller rättare sagt, det synes märkligt för oss här hemma men det är ju egentligen inte ett dugg märkligt i länder där män hatar kvinnor och där lagstiftningen inte bryr sig om brott som män utsätter kvinnor för.

   Hon blev dömd för att ha haft "sex" utan att vara gift, vilket hon inte hade - hon blev våldtagen. Han dömdes inte för våldtäkt utan för "sex utom äktenskapet". Det är skillnaden.

   3. Svensk media skriver att det var hennes chef som gav henne rådet att ta tillbaka anmälan. Utländsk media skriver att det var en representant för företaget som tolkade åt polisen, så sannolikt är hennes arbetsgivare inblandad i detta.

   Självklart har lagstiftningen i alla länder, att göra med vilket kön som har stiftat lagarna. Förr i tiden var det, när bara män stiftade lagar, tex lagligt i Sverige att både våldta och misshandla kvinnor inom äktenskapet. I Sverige idag ser vi tydligt hur domstolar dömer utefter ett manligt perspektiv på mäns sexualbrott mot kvinnor och barn. Det antas att kvinnor har "lockat" män till att runka av sig i kvinnor med våld, genom att kvinnorna skall ha klätt sig i inte tillräckligt långa kjolar osv, osv. Det finns också en föreställning bland män att kvinnor inte riktigt har förmåga att skilja på om de har haft frivilligt sex med män eller om de har blivit våldtagna. En synnerligen märklig vanföreställning bland män, måste jag säga.

   Radera
  10. 1. Det kan jag inte svara på, såklart. Men man kan ju tänka sig att det var ok att dricka så länge man följde lagen, de övriga som deltog verkar ju inte ha avskedats.

   2. Jo men bara i svenska media verkar det som.
   Det vill jag inte inbilla mig, lika lite som du väl kan förstå varför hennes arbetskamrat skulle vilja göra det. Men att någon vet själv vad som har hänt räcker ju inte för att man ska veta vad som har hänt. Arbetskamraten vet ju också vad som har hänt, men påstår något annat.

   Jo, men det blir ganska många steg i viskningsleken. Polisen ska ha sagt något på arabiska, som ombudet översatte till engelska, som hon översatte till norska som media sedan översatt på nytt. Polisen hade väl dock att vinna på det hela då de slapp utreda våldtäkten när hon tog tillbaka den.

   Men om man struntar i uppsåt, som strafflagen i Dubai, så är det ju ingen skillnad. Bortser man från uppsåtet så är det ju samma sak de har gjort.

   3. Kanske, men märkligt att både hon och arbetsgivaren skulle mörka det. Båda har ju anledning att framhålla det.

   Men när det blev olagligt så var det ju fortfarande bara män som stiftade lagar i Sverige.
   Idag är det ju hälften kvinnor som stiftar lagarna och en majoritet kvinnor som tillämpar dem, ändå kvarstår visst problemet (om det du skriver stämmer).
   Så det talar väl bara än starkare för att könet inte spelar så stor roll?

   Radera
  11. 1. Ingen av oss kan svara på hur det kommer sig att företaget avskedar två anställda som druckit alkohol på företagets kickoff men inte de övriga anställda. Detta blir en ickefråga men jag undrar förstås över arbetsgivarens ansvar kring detta med alkoholen.

   2. Det står även i din tidigare postade länk, att medicinsk bevisning finns som dels visar skador från våldtäkten och dels bekräftar våldtäktsmannens DNA, trots att han först nekade till både våldtäkt och sexuellt umgänge. Han ljög, vilket våldtäktsmän gör.

   "Men att någon vet själv vad som har hänt räcker ju inte för att man ska veta vad som har hänt."

   Nej, ingen av oss var där, eller hur? Kvinnan var där och ingen annan än hon kan svara på om hon haft sex frivilligt eller om hon blev våldtagen, eller hur? Våldtäktsmannen nekade till att ens stoppat snoppen i hennes kropp men det visade sig att han ljög.

   Framförallt slapp mannen bli straffad för våldtäkt, då polisen eller någon annan lurade kvinnan att ta tillbaka sin anmälan.

   De har inte gjort "samma sak". Han våldtog. Hon blev våldtagen. Han straffades för "sex". Hon straffades för något som de kallar "sex" men hon hade inte sex - hon blev våldtagen.

   3. Det är väl inte så märkligt om företaget både vill mörka att de kanske stod för kickoffens alkohol samt att de vill mörka att de lurat tjejen att ta tillbaka anmälan?

   När det blev olagligt för män att våldta och misshandla kvinnor inom äktenskapet så var kvinnorörelsen stark i Sverige och lyckades driva på lagändringar inom sexualbrottslagstiftningen. Den tanken kom inte män vid makten på själva, naturligtvis. Om kvinnor hade fått säga sitt tidigare, hade våra kvinnor på den tiden, sluppit mycket lidande.

   Du påstår att det är en majoritet kvinnor som tillämpar lagarna i Sverige? Var har du fått det ifrån? Det spelar ingen roll åt vilket håll vi vänder blicken i Sverige - det sitter en majoritet män på de allra flesta ställen, även inom rättsväsendet.

   Dessutom skakar vare sig män eller kvinnor av sig sin gemensamma manliga historia, i en handvändning. Fortfarande finns det kvinnor som tror att det är deras plikt att tillfredsställa manlig sexualitet och det finns ännu fler män som inbillar sig detsamma. Det handlar om manliga och antifeministiska strukturer, dvs strukturer och kvinnosyn som vi ser överallt i hela världen, i större och mindre grad. Allt handlar om kön, naturligtvis.

   Radera
  12. 2. Vad är det för skador som är unika för våldtäkter då?
   I Dubai har man väl all anledning att neka till sex utanför äktenskapet?

   Arbetskamraten var ju också där. De har ju båda ljugit.

   Tar man bort uppsåtet så är det samma sak, det är ju det man gör i rättssystemet i Dubai.

   3. Det skulle väl vara märkligt om företaget stod för alkoholen? De skulle väl bara framhålla att de skickade dit en person som hjälpte henne under förhören m.m, inte att den personen fick henne att ändra sin berättelse.

   Det blev ju olagligt för hundratals år sedan (det där med 1964 är en myt, men det behöver vi inte inveckla oss i).
   Nej en majoritet av domarna är kvinnor, både juristdomarna och nämndemännen och majoritet av åklagarna är kvinnor (bland de som går in i de yrkena nu ligger könsfördelningen på ungefär 75% kvinnor).
   Ja kanske det, men inte könet på personerna i sådana fall.

   Radera
  13. 2. Vilka skador som är unika för våldtäkter, får du läsa på om på egen hand.

   "Dubai har man väl all anledning att neka till sex utanför äktenskapet?"

   Här handlar det inte om sex. Det handlar om våldtäkt.

   "Arbetskamraten var ju också där"

   Javisst men det är ju bara kvinnan, av de båda, som kan svara på om hon haft frivilligt sex eller blivit våldtagen, eller hur?

   "De har ju båda ljugit."
   Han ljög. Hon lurades till att ta tillbaka anmälan.

   3. Det skulle väl vara märkligt om företaget stod för alkoholen?"

   Varför det? De flesta företag står för alkoholen på kickoffer och liknande, inte minst i många länder utomlands där det sups friskt och springs på strippklubbar.

   Ingen av oss vet detaljerna kring det här så det är meningslöst att spekulera i varför hon fick sparken. Klart är att företaget har ett ansvar då en anställd utsätts för sexualbrott av en annan anställd i jobbsammanhang, samt att båda parter varit berusade under företagets kickoff. Företaget har också ett ansvar för att informera om lagar och regler som gäller i Dubai.

   "Nej en majoritet av domarna är kvinnor, både juristdomarna och nämndemännen och majoritet av åklagarna är kvinnor (bland de som går in i de yrkena nu ligger könsfördelningen på ungefär 75% kvinnor)."

   Jag börjar tröttna på påståenden som du slänger omkring dig. Jag vill be dig att hädanefter hänvisa till källor till saker och ting som du påstår. Visa mig källor på att en majoritet av domarna, nämndemännen osv i Sverige är kvinnor.

   Radera
  14. Du behöver inte bemöda dig om att ta fram källa eftersom jag har letat fram den själv och du har ju, som väntat, fel i ditt påstående om "majoriteten" av kvinnor i domstolarna.

   "Bland åklagarna finns en svag kvinnlig övervikt bland kammaråklagarna men bara en tredjedel kvinnor bland de högre åklagarna. Bland domarna finns det däremot 40 procent kvinnor på högre nivå, men bara en femtedel bland tingsrättsdomarna."

   http://www.dn.se/debatt/jamnast-konsfordelning-pa-val-synliga-toppjobb/

   Som sagt, källa hädanefter tack..

   Radera
  15. Och Anonym, vet du vad..? Du framstår faktiskt som en av de där männen som jag talar om, som lider av vanföreställningen att en misstänkt våldtäktsman kan/skall avgöra om kvinnan frivilligt har tagit emot hans snopp i sin kropp.

   Det är ungefär som om jag skulle peta in ett finger i din näsa och säga att jag vet att du gillar det, trots att du hävdar motsatsen. Vem av oss kan och skall avgöra om det är okej för dig, att få mitt finger uppstoppat i näsan?

   Radera
  16. Ojdå, vad aggressiv du är. Men jag skriver ett sista svar ändå.
   2. Jag har inte hittat några sådana skador, tvärtom verkar det råda konsensus om att det inte finns några sådana och att våldtäkter inte ens behöver lämna fysiska skador.

   Du menade ju att eftersom han eventuellt ljög om sexuell kontakt så kunde man utgå ifrån att han ljög om resten med. Men det är ju bara samma sak som för tjejens ändrade historia, alltså att han hade goda skäl att neka precis som hon verkar haft goda skäl att ändra sig både första och andra gången.

   Tja, det är ju bara hon som kan svara på hur hon upplevde det. Men det är ju bara han som kan svara på hur han upplevde det. Skulle man strunta i hans uppsåt så är det ju precis samma sorts rättstänkande som i Dubai.

   3. Det skulle vara märkligt eftersom det är ett företag som är baserat i Qatar och med ett moderbolag baserat i Dubai. Företaget skulle vara tvunget att begå en del bokföringsbrott m.m.

   Nej det är svårt att veta och jag skulle väl gissa att företaget struntade i händelsen ända tills den blev uppmärksammad, när den blivit det har man skyddat sitt renommé i arabien snarare än i Europa.

   Det du hittade är en fem år gammal debattartikel, inte någon källa. Men med samma googling kan du hitta fördelningen idag. Eftersom jag misstänker av din aggressiva ton att du inte kommer att publicera kommentaren så gör jag mig inte mer besvär.

   Radera
  17. Aggressiv..? Nej, du har fel igen, jag är inte ett dugg aggressiv. Jag säger vad jag tycker och jag gör det rakt upp och ner.

   "Jag har inte hittat några sådana skador"
   2. Har du själv letat efter skador i tjejens kropp eller vad menar du?

   "våldtäkter inte ens behöver lämna fysiska skador."
   Nej, inte alla våldtäkter lämnar fysiska skador men i det här fallet gjorde våldtäkten det.

   "han eventuellt ljög om sexuell kontakt"
   Nej, inte "eventuellt" - han ljög eftersom hans DNA återfanns i kvinnans kropp.

   "det är ju bara samma sak som för tjejens ändrade historia"

   Tjejen tog tillbaka sin anmälan på annans inrådan. Våltäktsmannen ljög och nekade till att ha runkat av sig i henne, men överbevisades via DNA.

   "det är ju bara han som kan svara på hur han upplevde det."

   Han kan naturligtvis inte svara på hur HON upplevde det och det är just det som saken gäller här, inte om HAN tyckte att det var skönt för det tyckte han naturligtvis. Var hon med på att han skulle få tillfredsställa sin sexualitet med hjälp av hennes kropp? Ingen annan än tjejen VET och eftersom hon säger själv att hon inte var det, anmälde hon honom till polisen.

   3. "Företaget skulle vara tvunget att begå en del bokföringsbrott"
   Skulle företaget vara tvunget att begå bokföringsbrott om det är så att de serverat alkohol på kickoffen? Förklara dig.

   .."kan du hitta fördelningen idag"

   DU påstår att det finns en majoritet av kvinnor inom rättsväsendet idag. Jag VET att du har fel, så den som skall ta fram källor för vad DU påstår, är naturligtvis du.

   "av din aggressiva ton att du inte kommer att publicera kommentaren"

   Du hade fel igen, Anonym;)   Radera
  18. Ok.

   2. Nej jag har inte hittat vad det skulle vara för skador som är unika för just våldtäkter.

   Vad var det för skador som den lämnade i det här fallet då?

   Han ljög om det var så att han förnekade sexuell kontakt, men det vet vi inte om han gjorde.

   Ja precis, de har i sådana fall båda ljugit och både lögnerna är lätta att förklara och borde inte inverka på deras trovärdighet.

   Hon kan ju inte veta hur han upplevde det heller.

   Företag får inte bjuda sina medarbetare på alkohol i Dubai eller Qatar. Inte ens utländska gäster får alkohol från företag i dessa länder. Men det är också en sidofråga, med största sannolikhet köpte de alkoholen själva.

   Det finns offentlig statistik på detta, jag vet inte hur jag ska länka men siffrorna är 52% för domare, 56% för åklagare och 51% för nämndemän.

   Radera
  19. "Nej jag har inte hittat vad det skulle vara för skador som är unika för just våldtäkter."

   Då får du leta vidare, helt enkelt.

   "Han ljög om det var så att han förnekade sexuell kontakt"

   Om vi utgår från att media vet vad de skriver, som vi har gjort tidigare i vår debatt, så får vi även nu förutsätta att han ljög om att han ens hade stoppat in snabeln och att den medicinska undersökningen visade att hans DNA påträffades i tjejens kropp.

   "Ja precis, de har i sådana fall båda ljugit och både lögnerna är lätta att förklara"

   Tjejen har inte ljugit, hon har fått rådet av polisen att ändra sin historia. Han har däremot nekat till att ens ha runkat av sig i henne, vilket sedan överbevisades via DNA.

   "Hon kan ju inte veta hur han upplevde det heller"

   Men vad är det du inte förstår? Det handlar inte om vad HAN upplevde - våldtäkten handlar om vad/hur HON upplevde den. HON säger att hon inte ville ha hans snopp i sin kropp och han kan inte säga emot det, naturligtvis eftersom han förstås inte VET vad hon vill och inte. Menar du att du tycker att det är HAN som kan och skall avgöra om han har våldtagit tjejen eller inte?

   Har du källa på att företag i Dubai inte får bjuda sina medarbetare på alkohol? Annars har jag ingen anledning att tro på vad du påstår.

   "med största sannolikhet köpte de alkoholen själva."

   Det vet inte du, naturligtvis och oavsett så var det företagets kickoff som de anställda bjudits in till. Om det är förbjudet att dricka alkohol i sådana sammanhang, som du påstår, så har arbetsgivaren ett ansvar för att hålla koll vad som sker på företagskalasen.

   "52% för domare, 56% för åklagare och 51% för nämndemän."

   Hahahaha! Du är ett litet troll. Du vet inte var din "källa" går att finna så jag lämnar dina siffror därhän. Med anledning av artikeln i DN som jag länkade till, så kan det omöjligen ha skett sådana stora förändringar inom domarväsendet på ett par år. Men visst - länka till din källa så skall jag tro på dig, vännen;)   Radera
  20. Anonym: med tanke på ditt resonemang här - är det inte i själva verket så att du är en sån där man som är här i min blogg för att försöka misstänkliggöra tjejen och försvara våldtäktsmannen genom att insinuera, spekulera, gissa, lägga till och dra ifrån? Försöka få det att framstå som att våldtäktsmannen är oskyldig till att ha våldtagit tjejen?

   Tycker du egentligen att det är rätt att hon fick fängelse för hans brott mot henne, samt att hon fick sparken från sitt arbete? I så fall kan du säga det rent ut istället för att snirkla in dig på vägar som du ändå inte kommer att hitta ut ur när jag är klar med dig.

   Radera
  21. Jag hittar inget fortfarande, dessutom inget om vilka skador som skulle ha hittats i det aktuella fallet.

   Nja, jag har bara utgått från den information som finns i flera mediauppgifter där journalisterna gjort egna undersökningar. Uppgiften om att han skulle ha ljugit om sexuell kontakt finns inte i dessa. Men det spelar ingen roll för diskussionen, jag bara påpekade att mitt eventuellt handlade om ifall han sagt så och inte om det var sant eller ej att säga så.

   Menar du att hon inte ljög när hon sa att det var frivilligt sex och inte heller ljög när hon sa att det var våldtäkt? Någon av gångerna måste hon ha ljugit, eller hur? Däremot har hon angett en god anledning att ljuga om att det var frivilligt sex, så det kan man ju inte hålla emot henne. (och på samma sätt hade han en god anledning att ljuga om sexaktens existens)

   Nej det gör den bara om man hoppar över uppsåtskravet, precis som rättsväsendet i Dubai gör. Han kan såklart avgöra det, men det innebär ju inte att någon utomstående kan veta det.

   Du behöver inte tro på det, det är också vid sidan av debatten.
   Det är inte förbjudet att dricka alkohol under vissa förutsättningar, men det är fortfarande förbjudet för företag (eller personer) att bjuda andra på alkohol.

   Jag kan inte länka till den skrev jag. Siffrorna kommer från ett brev/broschyr till nätverket Hildas medlemmar där man påstår (delvis sant) att det är Hildas arbete som orsakat jämlikhet på området. På Hildas hemsida finns lite antydningar om detta men inte siffrorna presenterade. Det går ganska snabbt på grund av att 40-talisterna går i pension.

   Radera
  22. "Jag hittar inget fortfarande, dessutom inget om vilka skador som skulle ha hittats i det aktuella fallet."

   Nej jag har inte heller läst exakt VAD för skador som hon har haft på sin kropp efter våldtäkten. Det vi vet, är att det finns medicinsk bevisning på att tjejen hade skador. Varför är du intresserad av VILKEN typ av skador hon hade? Vad spelar det för roll?

   "Menar du att hon inte ljög när hon sa att det var frivilligt sex"
   Hon gavs rådet av polisen att dra tillbaka anmälan för att saken skulle lämnas därhän.. Så blev det inte, som vi vet.

   "har hon angett en god anledning att ljuga"
   Ja, polisen gav henne rådet att ändra från våldtäkt till frivilligt sex i syfte att de då skulle låta henne vara.

   "Han kan såklart avgöra det"

   Du menar alltså, på fullaste allvar, att du tycker att en misstänkt våldtäktsman kan och skall få avgöra om han har begått våldtäkt mot offret eller ej? Det varken kan, eller skall han få göra naturligtvis. Ingen annan än en kvinna, vet om hon har haft sex med en man frivilligt eller om hon har blivit våldtagen av en man, naturligvis. Det här är dock ett vanligt manligt synsätt på kvinnlig sexualitet. Män anser att kvinnor inte själva VET vad som är okej för män att göra med kvinnors kroppar.

   "men det är fortfarande förbjudet för företag"

   Som sagt, det är bara dina ord och du presenterar ingen källa heller, trots att jag bad om det. Därmed lämnar jag ditt påstående därhän.

   "..men inte siffrorna presenterade"

   Men du måste ju ha fått dina sifror någonstans ifrån? Om siffrorna inte står på Hilda så var har du då hittat dem? Du måste väl i alla fall veta, varifrån du har fått siffrorna som du så fint presenterade? Vänligen länka, annars kan jag och alla andra, förutsätta att ditt påstående är rent nonsens.

   Radera
  23. Om du läser tillbaka så ser du att det handlar om ifall man kan veta vem av dem som talar sanning (och när).

   Ja hon fick rådet att ändra sig, men det innebär ju inte att hon inte ljög.

   Läs hela stycket. Jag tycker inte att någon av parterna i någon form av mål ska få avgöra hur målet ska sluta.
   Om den som hävdar brott skulle få avgöra så hade väl mannen i det här fallet hävdat att det var hon som våldtog honom och så skulle man vara tvungen att fälla båda. Det skulle bli samma rättsfel som Dubai nu har med sex före äktenskapet.

   Visst gör det.

   Läs stycket igen så ser du var jag fått siffrorna ifrån.

   Radera
  24. "Ja hon fick rådet att ändra sig, men det innebär ju inte att hon inte ljög"

   Jag tror att vem som helst av oss, som i 20-årsåldern sitter i Dubai på polisstationen och får rådet av polisen att ta tillbaka sin våldtäktsanmälan för att komma ur hela situationen, gör det. Det skulle nog du också göra.

   "hävdar brott skulle få avgöra så hade väl mannen i det här fallet hävdat att det var hon som våldtog honom och så skulle man vara tvungen att fälla båda."

   Ponera att du blir våldtagen av en man? Din våldtäktsman hävdar att du ville ha analsex, att du ville ha hans penis i din stjärt? Du säger att du blev våldtagen.

   Vem avgör om det är okej för dig, att få en annan mans penis i röven? Du, naturligtvis. En misstänkt våldtäktsmans ord, skall naturligtvis inte väga särskilt tungt. Dels pga att nästan alla våldtäktsmän nekar till brott, väldigt få erkänner. Dels pga att en misstänkt våldtäktsman säger vad som helst för att undkomma straff, naturligtvis. Han har alltså all anledning att ljuga och det har inte hans offer.

   Jag vet inte vad du menar med att våldtäktsmannen i det här fallet, skulle säga att han blev våldtagen? Samma sak gäller, som jag beskriver i stycket ovan, för män. Ingen annan än du, kan tex avgöra vad som är okej för andra män att göra med din kropp.

   Hahahah! Okej nu ser jag. En "broschyr" som du påstår dig ha fått på posten från Hilda, är naturligtvis ingen källa för mig eller någon annan här. Nu får du skärpa till dig med ditt trams. Jag vet och du vet och alla andra här vet, att dina siffror inte stämmer och att du inte kommer att kunna visa att de gör det heller.

   För övrigt tycker jag att du skall svara på mina andra kommentarer ovan, innan du postar nya.   Radera
  25. Tycker du inte själv att det är lite komiskt att du förkastar den studie som jag refr till i DN ovan som en icke godtagbar källa för dig, där resultat från en studie, utförd av en professor "(Kön, makt och statistik. SOU 2007:108)" presenteras samtidigt som du tycker att din påstådda "broschyr" är en godtagbar källa? Hahhaha, ursäkta men det är jättekomiskt.

   "Bland åklagarna finns en svag kvinnlig övervikt bland kammaråklagarna men bara en tredjedel kvinnor bland de högre åklagarna. Bland domarna finns det däremot 40 procent kvinnor på högre nivå, men bara en femtedel bland tingsrättsdomarna."


   Radera
  26. Det är mycket möjligt, men det blir inte mindre lögn för det. Jag tror också att ganska många skulle förneka sex utanför äktenskapet om polisen i Dubai frågade dem.

   Ponera att våldtäktsmannen hävdar att det var jag som förde in hans penis i mig. Ska han då få avgöra om det var ett brott?
   Ponera att våldtäktsmannen dessutom hinner först till polisen.

   Jo det är såklart en källa även om du inte kan hitta den på internet. En stor skillnad är väl att det är mer än fem år mellan siffrorna.

   Vilken andra kommentar?

   Radera
  27. Män över hela världen som har begått våldtäkt, förnekar det, naturligtvis. Som sagt, väldigt få våldtäktsmän vågar stå för vad de har gjort med sin manliga sexualitet mot kvinnor, barn och andra män.

   "Ponera att våldtäktsmannen hävdar att det var jag som förde in hans penis i mig. Ska han då få avgöra om det var ett brott?"

   Du menar alltså att en man våldtar dig men hävdar att det var du som våldtog honom? Båda parter säger sig ha blivit våldtagna av varandra? Haha, ja det hade ju ställt till det för rätten i så fall. Då gäller det för domstolen, att väga varje parts utsaga, ta hänsyn till medicinsk bevisning om den finns osv.

   Jag tror att en man skulle få mycket svårt att bli trodd om han hävdar att en annan man lyckades fatta tag i hans penis, som ju då måste vara styv och att mannen lyckades föra in hans penis i sig själv med tvång, ahahah!

   Den här kommentaren skulle jag vilja ha svar på:

   Anonym: med tanke på ditt resonemang här - är det inte i själva verket så att du är en sån där man som är här i min blogg för att försöka misstänkliggöra tjejen och försvara våldtäktsmannen genom att insinuera, spekulera, gissa, lägga till och dra ifrån? Försöka få det att framstå som att våldtäktsmannen är oskyldig till att ha våldtagit tjejen?

   Tycker du egentligen att det är rätt att hon fick fängelse för hans brott mot henne, samt att hon fick sparken från sitt arbete? I så fall kan du säga det rent ut istället för att snirkla in dig på vägar som du ändå inte kommer att hitta ut ur när jag är klar med dig.

   Radera
  28. En broschyr är ingen källa, LOL! Du godtar ju inte själv professorns studie som jag länkar till, som källa men du tycker att din påstådda broschyr är en godtagbar källa? Alltså du måste ju själv fatta hur oseriös du framstår? Det är ju rent skrattretande

   Radera
  29. Men de har i normala stater ingen anledning att förneka frivilligt sex.

   Enda gången det ställer till det är ju om man låter den som hävdar sig vara offer bestämma vad som är sant. Gjorde man så skulle ju våldtäktsmän inte nöja sig med att förneka, utan motanmäla.

   Jag tror inte att en man skulle få svårare att bli trodd än en kvinna.

   Svaret är: nej.

   Jag kan inte komma på någon anledning för Hilda att ljuga om det.

   Radera
  30. "Men de har i normala stater ingen anledning att förneka frivilligt sex."

   Nej, men i många gravt antifeministiska, mansstyrda och religiösa länder gör män det.

   "Enda gången det ställer till det är ju om man låter den som hävdar sig vara offer bestämma vad som är sant."

   Jag förstår inte vad du menar? Ingen annan än offret kan avgöra vad som är våldtäkt mot dennes kropp.

   "Gjorde man så skulle ju våldtäktsmän inte nöja sig med att förneka, utan motanmäla."

   Det skulle inte förvåna mig alls. Så fega är våldtäktsmän. Vuxna män som inte vågar stå för vad de har gjort.

   "Jag tror inte att en man skulle få svårare att bli trodd än en kvinna."

   En man som hävdar att en kvinna har slitit tag i hans (styva) penis och med våld och tvång fört in den i sig själv utan att han kunnat värja sig, har nog svårt att bli trodd. Men man vet aldrig i svenskt rättsväsende, den manliga fantasin i våra domstolar har visat sig inte finna några gränser;)

   Släpp din Hilda-broschyr nu. Den har inget värde alls i den här debatten.
   Radera
 2. Jag trodde att ägaren i Dubai drivs av multimiljardären Wassim Al Mana som är gift med popstjärnan Janet Jackson. Och det var Wassim Al Mana som undertecknade Marte Dalelvs slutgiltiga avsked. Skit samma hemska karlar i vilket fall. Hur i glödheta.... kan Janet Jackson vara gift med en karl från Dubai!!?? Det är ju precis samma skit som Saudiarabien samma kvinnoförtryck och med tusen älskarinnor. The One är ju i sig suspekt!

  Jag läser att Marte Dalelv jobbade i svenskgrundade The Ones Qatarbutik som drevs av franchisetagande företaget Al Mana Interior. Jag har svårt att förstå att kvinnor överhuvudtaget ger sig i väg för att arbeta i länder i dylika länder. Det är inte första gången detta händer att kvinnor blir fängslade efter våldtäkter i dessa länder.

  Jag skulle aldrig ens komma på tanken att åka till dessa länder som utnyttjar kvinnor från fattiga länder i slavliknande förhållanden som ska serva mig som turist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag läste också att det var Janet Jacksons make som undertecknade uppsägningen.

   I civiliserade länder, antar man kanske att kvinnor kan jobba var de vill i världen och åtminstone kunna känna sig trygga med, och slippa bli våldsrunkade i när de sover, av sina manliga arbetskamrater? Inte skall väl vi kvinnor behöva gå omkring och se på ALLA män, till och med arbetskamrater som vi känner och umgås med dagligen, som potentiella våldtäktsmän;)?

   Jag tycker att det är arbetsgivarens ansvar att informera så här unga tjejer och kvinnliga anställda öht, om vilka regler och lagar som gäller i de länder som de skall jobba i. Den här tjejen visste tydligen inte att det inte fanns ett brott i Dubai som heter mäns våldtäkt mot kvinnor? Då hade hon inte anmält det till polisen, får man anta? Inte har hon heller agerat oförsiktigt med tanke på var hon befann sig och sprungit på krogen i kvinnohatarnas Mekka och raggat upp en okänd karl. Hon litade förmodligen på sin arbetskamrat.

   Jag försöker också undvika vissa länder, bla pga av att jag vägrar gynna den manliga pedofilturismen. Thailand är ett exempel på det.   Radera
 3. Vad hemskt! "Bara" att råka ut för ett övergrepp är tillräckligt fruktansvärt, men att efter det hamna i fängelse utomlands gör det så mycket värre. Det enda som är bra är att det uppmärksammats och förhoppningsvis kan Norge få hem henne snart! Verkligen en mardröm...

  Jag har läst lite om hur det går för västerlänningar som åker fast för narkotikasmuggling utomlands. Även om deras beteende förstås är både klandervärt och brottsligt är det svårt att inte uppröras över bristen på rättssäkerhet som råder i väldigt många länder. Människor döms utan försvar och tolkar till godtyckliga straff och kan ibland få värre straff än ursprungsbefolkningen eftersom landets regering kan ha "tröttnat" på utlänningar som för in och ut droger ur landet. Bevisning är det si och så med och förhållandena i fängelserna är miserabla.

  Nu handlade det här förstås inte om just smuggling, utan jag menar bara att man måste inse hur illa ställt det verkligen är i många länder. Egentligen borde man prata om detta mer och upplysa folk som reser och jobbar utomlands om lagstiftning och (den icke existerande) rättssäkerheten. Många, speciellt unga, utgår nog från hemlandet och tänker att även om det finns andra lagar drabbar det inte en själv eller att allt löser sig om något ändå skulle gå fel. Arbetsgivare som skickar anställda utomlands borde verkligen upplysa om vilka rättigheter och skyldigheter man har som enskild, om seder och bruk i värdlandet och hur rättssystemet fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, herregud, alltså? Tänk att bli våldtagen utomlands av sin arbetskamrat och bli kastad i fängelse för hans brott? Vilken mardröm, som sagt.

   Med anledning av det du skriver om hur olika det ser ut i lagstiftningen i världen och hur vi människor skall kunna hantera detta, i takt med att gränserna öppnas allt mer, fann jag en kommentar på nätet som jag tycker säger mycket:

   "Jag skulle (och min röst är ju inget värd i sammanhanget dock är det ju min uppfattning efter att ha läst detta och andra incidenter) nog undvika att ens transitera dessa länder och invänta att världens invånare har kommit till "samförnuft" vilket innebär att har man inte lyckats med detta på miljoner av år så lär jag inte heller få uppleva detta fundamentala krav som alla borde ha som en naturlig levnadsinsikt vart än man befinner sig på vår gemensamma planet

   Det verkar som om,att inte ens de 2 sista levande människorna på Jorden,skulle kunna bli överens och det berättar ju allt om homo sapiens det värsta rovdjuret på denna planet .....så vi har inte ens blivit klokare av historien bara mer utspekulerade !"

   Radera
  2. Hur skall "samförnuftet" se ut i framtiden, undrar man?

   Jag håller med dig om att företag som har anställda utomlands har ett stort ansvar för att upplysa om vilka regler och lagar som gäller i de länder där de verkar. I det här fallet har tjejen blivit onykter i samband med en kickoff och jag undrar naturligtvis vad arbetsgivaren har för ansvar i detta och vilken info de anställda har fått, gällande att vara offentligt berusad i Dubai.

   Självklart är det nästan omöjligt för oss här, i de lite mer "kvinnovänliga" länderna, att föreställa oss att vi skulle kunna bli fängslade för att ha blivit av män utomlands. Det är ju så sjukt att en normal människa inte ens tänker tanken.

   Radera
  3. fängslade för att ha blivit av män utomlands

   fängslade för att ha blivit våldtagna av män utomlands, skall det stå förstås

   Radera
  4. Kan bli svårt att hitta ett samförnuft när det inte verkar finnas speciellt mycket förnuft alls. Precis det är så sjukt att man inte kan tänka tanken. Jag har rest en del och har själv aldrig heller funderat så mycket över lagar i de länderna jag har varit i. Jag har bara tänkt att så länge man inte gör det som är kriminellt i Sverige får man inga problem, sådana här saker förstår man ju inte kan hända.

   Radera
 4. Våldtäktsäcklet borde outas, vad heter drägget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som om media är angelägna om att inte röja våldtäktsmannens namn. Som vanligt. Hade inte offret själv trätt fram med sitt namn, så hade hon ändå hängts ut över nätet med namn och bild.

   Radera