Bloggen är flyttad

BLOGGEN ÄR FLYTTAD HIT:
http://noboytoy.wordpress.com/

2013-05-10

Granska HELA rättsväsendet!

http://www.metro.se/nyheter/polisens-tabbar-gor-att-valdtaktsman-gar-fria/EVHmej!TEOAeReRSUU/

"Dåliga brottsplatsundersökningar, usla förhör och poliser som inte säkrar bevis. Allvarliga brister i våldtäktsutredningar leder till att brotten förblir ouppklarade – eller att misstänkta frias.

Kvinnan polisanmälde våldtäkten våren 2009 hos Skånepolisen. De säkrade DNA-bevisen på sjukhuset hämtades dock aldrig av polisen – trots order från åklagaren. När polisen väl hörde av sig efter tre och en halv månad så hade DNA-proverna, enligt gällande rutiner, förstörts.
Kvinnan begärde ersättning från staten – dels med 50 000 kronor för den kränkning som polisen hade utsatt henne för men också för det uteblivna skadestånd som hon hade kunnat få om våldtäktsmannen hade dömts.

Polisen medger sina misstag och ursäktar dessa med sommarsemestrar, oerfarna utredare, överbelamrade chefer och ”bristande stabilitet och harmoni” på utredningsroteln.
Även Rikspolisstyrelsen anser att polisen har varit ”försumlig” men vill ändå inte betala skadestånd till kvinnan:

Justitiekanslern Anna Skarhed riktar nu förödande kritik mot polisen men väljer att gå på RPS linje. Hon beslutar att kvinnan inte ska få en krona i skadestånd av staten."

Det är inte bara polisen som uppvisar en oerhörd nonchalans mot kvinnor och barn som faller offer för sexualvåld/brott. Även domstolarnas livliga fantasi och JK måste granskas.

Löjligt få anmälningar om sexualbrott leder till åtal. Mycket få åtal leder till fällande dom. Ju fler friade sexualbrottslingar, desto mer skadestånd tvingas också staten punga ut med till misstänkta sexualbrottslingar (läs: män), för den tid som de eventuellt har suttit "olaga frihetsberövade".

År 2012 betalade staten ut skadestånd för "olaga frihetsberövande" på totalt 51 586 000 kronor (källa JK:s Årsredovisning). En siffra som ökar för varje år. Observera att denna siffra gäller för samtliga olaga frihetsberövade (läs: män), alltså inte enbart misstänkta sexualbrottslingar.

http://noboytoy.blogspot.se/2011/07/friade-valdtaktsman.html

"År 2005 betalades ersättningar, inklusive ränta, ut med 29 900 000 kronor.
År 2010 betalades ersättningar, inklusive ränta, ut med 34 000 000 kronor.
 
 

7 kommentarer:

 1. Om vi nu skall vara en smula kritiska så ges ju i Metro också exempel på att de misstänkta våldtäktsmännen i flera fall behandlats illa av polisen. Min känsla är att polisen faktiskt inte klarar av så mycket mera än att intervjua parterna som oftast lämnar motstridiga versioner. Att kolla upp saker som borde vara enkla att kontrollera verkar inte iigga inom polisens intressesfär. Men antagligen blir det lättare att behålla sina förutfattade meningar då.

  Förmildrande omständigheter påverkar i princip inte skuldfrågan utan bara straffbedömningen och så måste det ju vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är jag inte med? På vilket sätt har de misstänkta våldtäktsmännen behandlats illa av polisen?

   Jag tror att många polismän brottas med förutfattade meningar om både kvinnor och kvinnlig sexualitet.

   Radera
  2. Tja, jag sitter med artikeln och tycker att det handlar mestadels om dåliga förundersökningar som lett till lite olika resultat. Ibland verkar någon ha friats på oklara grunder, ibland verkar det tvärtom. Och utredare hos polisen blir ofta de som helt enkelt inte passar ute på gatan, kanske för att de där ute uppträder så att de väcker aversion hos allmänheten, snarare än hos "motparten".

   Radera
  3. Men visst kan man ifrågasätta domslut, speciellt i tingsrätter. Och nu har vi kanske ett nytt sådant fall på gång där en flaska verkar ha spelat en viss roll.

   Radera
 2. NBT. Jag håller med dig.

  Hela rättsväsendet skall granskas.

  Du får skicka en e-post så kan jag skicka dig mål nr....

  Ev. Ljudfiler

  Leroy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Leroy hela rättsväsendet är en skam för vårt land.

   Radera
 3. De som är intresserade av rättvisa borde begära ut filer och granska de som vittnar i dessa
  mål, det borde det inte vara möjligt att sanningen inte gransakas eller kommer fram......


  Leroy

  SvaraRadera