Bloggen är flyttad

BLOGGEN ÄR FLYTTAD HIT:
http://noboytoy.wordpress.com/

2013-05-02

Delat barnbidrag

Nu kommer barnbidraget att delas mellan föräldrar och lagförslaget förväntas vara klart till sommaren.

"Socialdepartementet jobbar nu med att få ihop ett lagförslag om delat barnbidrag som väntas vara klart före sommaren.."

Sedan skriver Aftonbocken något mycket märkligt i sin artikel, nämligen:

"Och en rundringning som tidningen Riksdag och departement gjort gör klart att det bara är Moderaterna som är emot en lagändring.
– Ensamstående mammor, som oftast tar det faktiska ekonomiska ansvaret för barnet, riskerar att drabbas ekonomiskt, säger riksdagsledamoten Gunnar Axén (M) till Aftonbladet."

?????

Har Moderaterna ändrat sig helt plötsligt eller är det den här så kallade "rundringningen" som har blivit lite missvisande? Moderaterna har ju drivit på frågan om delat barnbidrag i många, många år? Se här:

Artikel i Sydsvenskan, publicerad 2008:

"Barnbidraget ska automatiskt delas mellan mammor och pappor. Moderaterna vill ändra reglerna för att göra bidraget mer jämställt.
- Jag tror att det är en viktig signal att papporna också får barnbidrag, och därmed ett tydligt krav på sig: Du är också lika mycket förälder, lika mycket värd som mammorna är, säger riksdagsledamoten Hillevi Engström (m), till Svenska Dagbladet."
 
Det återstår ju att se hur det här lagförslaget kommer att se ut, med tanke på vad Moderaterna tyckte år 2008?:
 
- "Det bästa skulle vara att föräldrarna fick halva summan var från början. Då slipper man ju att ändra på någonting om det skulle bli en separation, säger Hillevi Engström, som ingår i moderaternas särskilda arbetsgrupp för jämställdhetsfrågor där frågan nu diskuteras."

Själv har jag ju hela tiden förutsatt, att barnbidraget bara skall delas mellan separerade föräldrar som har sina barn växelvist boende hos sig? Moderaterna verkade ju vilja ta det ännu ett steg längre än så, år 2008 men nu påstår de helt plötsligt att de är emot en lagändring om barnbidraget?

?????
 
Artikel i SVD, publicerad 2008:
 
"En pappa ska vara lika mycket värd som en mamma, därför bör barnbidraget redan från början delas lika mellan föräldrarna. Moderaterna öppnar nu för ännu en jämställdhetsreform."

Artikel i AB, publicerad 2008:
 
"Moderaternas förslag är som att sila myggor och svälja kameler, tycker socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.
– De här är bara en fånig detalj som är löjeväckande, säger Sahlin.
– Om en mamma och en pappa som lever tillsammans får en eller två avier, det är ju en löjlig fråga."

Artikel i SVT, publicerad 2008:

"Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) anser att förslaget är väl värt att titta på och uttrycker förvåning över att Sahlin kallar förslaget löjligt."

Jag tycker faktiskt att det verkar som om Moderaterna försöker göra en sån där liten historieförfalskning igen?;)

"Moderaternas nya idéprogram väcker stark kritik från tidigare S-statsråd. Där ges intrycket att partiet byggt upp svensk välfärd och gick i bräschen i kampen mot apartheid.

– Det där är en historieförfalskning, säger Lena Hjelm-Wallen (S).

"Demokratiutredaren och förre kulturministern Bengt Göransson skrattar spontant.
– Det är otroligt. De är fräcka. De satsar på okunnighet.
– Om programmet innehåller en sorts bekräftelse på att de alltid har skapat demokrati – det vill säga ett slags retroaktiv historieskrivning – då ska man fundera över vad de skriver om samtiden."


Fredrik Reinfeldt har svårt att svara på frågor, svär sig fri och bryter mot grundlagen när han inte följer offentlighetsprincipen på regeringskansliet:

"Och trots att höga jurister vid Regeringskansliet gör sitt yttersta för att försöka förklä sina grundlagsbrott till nitisk ämbetsmannaplikt i sina yttranden så klär JO framgångsrikt av deras undanflykter in på bara skinnet med hjälp av juridikens ABC.

I sak handlar det om hur offentlighetsprincipen fungerar – eller snarare inte fungerar – när organisationer, allmänhet och media försöker få en kontinuerlig och konkret insyn i regeringens arbete. I de fyra fall som JO har gått till botten med har några av Sveriges största medier - Dagens Nyheter, TV 4 och Aftonbladet - gång på gång försökt att göra sitt arbete men gått in i en kompakt vägg av hemlighetsmakeri och politisk byråkrati."

"JO avslutar sin kritik med att peka på den självgodhet och arrogans inför grundlagen som regeringskansliet visar prov på i sina egna yttranden. Hans-Gunnar Axberger beskriver saken på ett... JO-mässigt sätt:

”Det är från JO:s synpunkt ovanligt att uppenbara brister i handläggningen av frågor som gäller offentlighetsprincipen uppdagas inom en myndighet utan att myndigheten själv vidgår och beklagar det som brustit. I de här granskade fallen synes Regeringskansliet anse att dess handläggning varit normal och godtagbar”.

Man får ju utgå ifrån att denna inställning till grundlagen inte är någonting som rättschefer och andra höga befattningshavare inom statsmakternas toppskikt bara slänger ur sig utan att den också är förankrad hos Regeringskansliets högsta chef innan den saluförs offentligt - nämligen hos statsministern."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/reinfeldt-fragades-ut-om-saudiaffaren-i-ku_8138214.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sluta-skyffla-runt-ansvaret-for-offentlighetsprincipen_8137294.svd
http://www.skanskan.se/article/20130502/NYHETER/130509898/1007/-/reinfeldt-svar-sig-fri
http://www.skanskan.se/article/20130502/OPINION/130509871/-/ett-rimligt-forhor-
http://www.dagensjuridik.se/2013/04/jo-pekar-slutligen-pa-den-sjalvgodhet-och-arrogans

 

17 kommentarer:

 1. VIKTGT MEDDELANDE:

  Det är många som undrat vem som står
  bakom bloggen "NoBoyToy". En galen feministkvinna,är det vanligaste svaret.
  Men det är fel. Bakom bloggen står en
  man som på detta sätt vill skada feminismen. Och han har lyckats. Bloggen framstår som skräckexempel nr 1 på manshat och galen feminism.

  DETTA MEDDELANDE SKALL NU SPIDAS PÅ NÄTET!

  /Pär Ström - Han är mannen som lever vår dröm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moahhaha!!! Du behöver inte känna dig hotad av mig, lillpenis;)

   Ni antifeminister är sannerligen inte friska i era huvuden, moahahah!

   Hälsa Pär!

   Radera
  2. Men du, lillpenis..?
   Sprid gärna min blogg på nätet - fler besökare till mig. Moahahah!

   Radera
 2. Jag har faktiskt både sätt och hört personer med papparätsåsikter som var sura på Reinfeldt för några år sedan för att han var emot delat barnbidrag. Så det är kanske möjligt att moderaterna ändrat sig fler gånger, eller har varit splittrade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. - För det märkliga är att de borgerliga, särskilt moderaterna och folkpartiet, tidigare varit för någonting sådant. Moderata riksdagsledamöter har till och med interpellerat om delat barnbidrag.
   Att de nu ser chansen att ge regeringen stryk under ett valår är skälet till att de borgerliga svängt, menar Eneroth.
   - För annars har de varit med oss om att man måste modernisera en snart 60 år gammal lag som säger att barnbidraget ska gå till mamman vid skilsmässa. Det måste bli jämställdhet.

   http://www.smp.se/nyheter/det-blir-inget-delat-barnbidrag(128387).gm

   Radera
  2. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3227&grupp=17857&artikel=5183920

   Kristdemokraterna:

   "Barnbidraget ska delas lika mellan föräldrarna, vare sig de bor i hop eller inte. De föräldrar som vill ha det på något annat sätt ska behöva anmäla det till försäkringskassan."

   http://hd.se/inrikes/2006/02/08/majoritet_emot_delat_barnbidrag/

   Radera
  3. Hur skall man tolka det här, Erik?

   Moderaterna angående delat barnbidrag:
   Före 2006, FÖR
   2006, MOT
   2008, FÖR
   2013, MOT

   Radera
 3. Om man läser fortsättningen på det som Axén säger i Aftonbladet så förstår man frågan bättre:

  "Han menar att frågan om förändringar i barnbidraget bör ses ihop med förändringar i underhållningsbidraget och andra ekonomiska förpliktelser.

  – Det är ingen lätt fråga. De som bara säger "dela barnbidraget" och inte tar hänsyn till de andra faktorerna förstår nog inte konsekvenserna av ett sådant beslut, säger han."

  Källa:
  http://www.aftonbladet.se/wendela/article16701798.ab

  Vilket är ungefär det samma som han sa till Riksdag & Departement nyligen:

  http://rod.se/slut-p%C3%A5-m%C3%B6drars-ensamr%C3%A4tt-till-barnbidrag

  Moderaterna är inte emot ett delat barnbidrag, men ser att det är nödvändigt att samtidigt ändra reglerna för underhållsstöd/-bidrag eftersom att det alldeles för ofta är en för låg ersättning som den mottagande parten (oftast mamman) får. Även betalningsansvaret för utgifter som dagisavgift m.m. måste hanteras. Om så inte görs så kommer den ena parten (oftast mamman) att drabbas ekonomiskt om man isolerat genommför en delning av barnbidraget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 11:46
   Jag vet inte varför du tror att jag inte har läst artiklarna som jag länkar till?

   Har du läst mitt inlägg, blir nästa fråga?
   Jag ifrågasätter hur det kommer sig, att Moderaterna år 2008 kom med förslaget om delat barnbidrag, har drivit det under många år och då till och med ville dela det mellan föräldrar som bor ihop med sina barn, men nu påstår något helt annat?   Radera
  2. Moderaterna framstår som alltmer förvirrade måste jag säga.

   Radera
  3. Jag tror att Moderaterna nu fiskar kvinnliga väljare inför valet.

   Radera
  4. Moderaterna 2009, i rapporten "Mer jämställdhet med nya moderaterna
   Från ord till handling":

   "Barnbidraget ska betalas ut med hälften till respektive förälder som är vårdnadshavare för ett barn. Detta är en viktig signal från statens sida som innebär att inte någon av föräldrarna ska kunna uppfattas som mer värd än den andra. Staten ska förhålla sig könsneutral i förhållande till föräldrarna. Utbetalningsprincipen bör se ut på detta sätt även om en av föräldrarna är boendeförälder. Med dagens system förekommer tvister mellan föräldrar i syfte att någon av dem vill bli boendeförälder och därigenom få tillgång till barnbidrag som avser gemensamma barn.

   Den praktiska effekten av om utbetalning sker med hälften till vardera föräldern kan dock bli att den förälder som är boendeförälder får för lite pengar för att kunna sörja för barnet. Det viktiga är dock att komma ihåg att barnbidraget alltid ska tillkomma barnet och att det är avsett för barnets behov (om det inte hade funnits något barn hade ju något barnbidrag inte utgått)."

   Radera
 4. Ännu mera jämställdhet först dömer man i de flesta fall till delad vårdnad trots att den ena parten tar hela ekonomiska och vårdnaden medan den andra har rättigheter på pappret ,delad vårdnad speciellt utdömda av domstolar där föräldrarna ej kommer överens för att tvinga de att samarbeta vad som än är orsak till vårdnadstvisten många vårdnadstvister startas av män ska vi kalla de nybyggare i landet det handlar om fast uppehållstillstånd ,förtur lägenhet,bostadsbidrag och allt man kan vinna av en tvist .
  De som drabbas är barnen och mamman inte minst ekonomiskt och de står totalt ensamma och utanför .
  Och nu delat barnbidrag fantastiskt ännu mer att vinna efter vårdnadstvisterna .
  Och sedan läser man hur bättre bemedlade överklassen jublar över att äntligen delas det lika, öppnar munnen om detta gör de som inte äns behöver något barnbidrag och öppnar käften om jämställdheten gör de som bor i rika områden ofta rika gifta medelålders kvinnor och män.
  Läste att jämställdheten mellan föräldrar fungerar bäst i Sveriges rikaste förorter inte så konstigt tycker vi ensamstående arbetarklassmammor som vabbar för två och tar hela vårdnadsbiten som inte ser röken av pappor eller något delat föräldraskap
  Callinia Cold.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Callinia: Det verkar inte finnas någon hejd på statens pappa-fjäsk?

   En mamma som ensam har tagit det fulla ekonomiska ansvaret för barnen i relationen, genom att hon har varit föräldrarledig, vabbat, gått ned i arbetstid för att "hinna med" och på så sätt förlorat både inkomst, SGI, kanske a-kassa och sedermera pension, måste dela vårdnaden med en pappa som inte behövde offra någonting när han valde att skaffa barn. Han får till och med bonus från staten om han "vill" vara pappaledig.

   Dessa mammor, som många av dem kanske till och med har levt med en man som terroriserat sina familjemedlemmar, måste vid separation lämna sina barn för umgänge med familjeterroristen och anstränga sig för att samarbeta med honom - annars blir hon av med vårdnaden om barnen.

   Jag tycker att det är okej att dela barnbidraget, om det är så att barnen bor växelvis hos föräldrarna och alla andra kostnader delas upp tex barnomsorg, inte annars. Problemet är att det har visat sig att separerade mammor och pappor inte är överens om var deras barn bor;). Enligt papporna, bor barnen lika mycket hos dem men enligt mammorna, är det de som är den huvudsakliga boendeföräldern. Vad som är "växelvist" boende är alltså svårt att utreda, av någon anledning. Det har också visat sig att mammor och pappor har mycket olika syn på hur mycket underhåll, oftast pappan, betalar för sina barn;). Kommer att skriva mer om det snart.

   Vad vi kan konstatera är, att "jämställdhetsarbetet" går i rasande fart när det är män som gynnas. Pappor vill ha gemensam vårdnad, delat barnbidrag och vips - så får de det. Alltmedan mammor sitter kvar med sitt ynka underhållsstöd/bidrag på 1200 kr i månaden. Allmedan kvinnor blir våldtagna, misshandlade, ges lägre lön, mördas och slaktas av män i Sverige. Så prioriterar män i sitt manssamhälle.

   Radera
  2. Medan mammor i Sverige har full sjå att ta hand om barn, jobb, hem och hushåll åt sina gubbar, sitter maktmän och tar ifrån dem alla deras och barnens rättigheter.
   Win-win för män. Som vanligt.

   Radera
 5. Det här bevisar att papparättsrörelsen har lobbat i riksdagen och att det finns framför allt KD:are men även moderater som bekant, som själva tillhör denna.

  Detta är ett förslag utan konsekvensanalys eller med kunskap om hur genus och ekonomis fortfarande är så orättvist. Nu ska SAMHÄLLET betala till mammor för att PAPPOR ska ha ökad makt över mamman. En symbolfråga säger KD. Det gäller dock inte kvotering till styrelser eller deltid och låga kvinnolöner inom kommuner och landsting.

  Vad säger Arnholm? Är hon feminist? Hon som det första hon gjorde var att hon klargjorde att kvinnor som grupp är diskriminerade i vårt samhälle. Upp till bevis nu Arnholm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggen Sanningen om Papparättsrörelsen har mer info om hur Moderaterna är inblandade i Papparättsrörelsen och det delade barnbidraget, för den som är intresserad.

   Just precis, Shedlight! Var är nu alla antifeministiska kvinnor och män som tycker att det är "löjligt" (som med bolagsstyrelserna) med delat barnbidrag, en utredning som har kostat och kommer att kosta ett antal miljoner, för att dela en tusenlapp mellan föräldrar?   Radera