Bloggen är flyttad

BLOGGEN ÄR FLYTTAD HIT:
http://noboytoy.wordpress.com/

2012-12-14

TV-tablå fredag kväll

Jag brukar alltid säga att det mesta av det vi ser (och påverkas av) i tv, reklam, film, radio, tidningar osv är skapat av män, om män och ofta för män. Jag har länge tänkt att jag ska undersöka detta lite närmare.

Tanken på tv-utbudets utformning slog mig, när jag kollade tv-tablån en dag och såg att det skulle sändas en film om tonårstjejer och deras liv på college. Minns tyvärr inte vad filmen hette men jag upptäckte att filmen var "created by" - en man!

Jag blev naturligtvis väldigt nyfiken på hur en man väljer att framställa tonårsflickor i film och började kolla på filmen. Den här mannen framställde unga tonårsflickor som barnsliga våp, vars enda intresse var att väcka killars intresse och göra det genom att anspela på manlig sexualitet på diverse olika sätt. Mycket smink, korta kjolar, djupa silikonklyftor och mycket naken hud. Utöver detta, mycket fnitter, prat om killar och sex, cat-fights och total utseendefixering.

Jag kollade tv-tablån ikväll (fredag) för de kanaler som jag tror att de allra flesta av oss kan se. Jag lägger upp en egen kategori i bloggen "Mans-TV", eftersom jag nog får anledning att återkomma i ämnet. Här är resultatet:

SVT1
20.00 På Spåret
Programledare: Kristian Luuk, domare Fredrik Lindström
Originalidé: Sten Priwin, Ingvar Oldsberg, Lennart Andersson

21.00 Tack för musiken
Programledare: Niklas Strömstedt
Originalidé: okänt

22.00 Livet från den ljusa sidan (film)
Directed by: James L Brooks

Handling: Om en man, Melvin Udall är en gnällig, fördomsfull och neurotisk författare som bor granne med den homosexuella konstnären Simon. Melvin lider av tvångstankar och klarar inte av förändringar, som när servitrisen Carol på hans stamställe, den enda servitris som kan stå ut med hans egenheter, slutar.

00.20 Monsters Ball (film)
Directed by: Marc Forster

Handling: Om en vit man, tillika rasist som blir kär i en färgad kvinna.

TV3

19.00 Revenge ("hämnden är ljuv, särskilt för kvinnor") (serie)
Created by: Mike Kelley

Handling: En serie skapad av en man, om en kvinna, Emily Thorne (Emily VanCamp), vars riktiga namn är Amanda Clarke, flyttar tillbaka till The Hamptons för att utkräva hämnd på de som orsakade hennes far Davids död och splittrade hennes familj.

20.00 Charlie´s St. Cloud (film)
Directed by: Burr Steers

Handling: Om en man. När olyckan slår till och Charlie tillsammans med sin yngre bror Sam blir påkörda av en bil förändras deras liv för alltid. Båda killarna avlider men Charlie återupplivas av sjukvårdaren Florio (Ray Liotta) i ambulansen. Sam har inte samma tur och försvinner från jordlivet.

22.00 Gladiator (film)
Directed by: Ridley Scott

Handling: Om män, gladiatorer, som slåss, krigar och dödar.

01.10 Robins 69 bästa saker (uppföljare på serien: "69 saker du vill veta om sex")
Programledare: Robin Olsson (man). Med en så kallad "frispråkig" tjejpanel.
Producent: Johan Romin
Programdirektör: Fredrik Lundberg

Handling: Allt om sex. Bondage, analsex, gruppsex, oralsex, besök vid porrfilmsinspelningar, BDSM (=våldssex), världens längsta penis osv.

"Som reporter reser han runt i världen och gör reportage från bland annat swingersklubbar och porrfilmsinspelningar. Samtidigt kommer en panel på fyra kvinnor att diskutera sexfrågor i studion.
Hur kommer det sig att ni väljer att ha en kvinnlig panel?
– Vi har hittat en bra jämvikt. Med en kvinnlig panel och en manlig reporter. Det är väldigt viktigt att hitta rätt ton när det handlar om ett sexprogram. Jag tycker att vi har hittat just en skön, spännande och fördomsfri ton, säger Fredrik Lundberg."


Robin Olsson
Programledare för
"69 saker du vill veta om sex"
Född 1980

 
 

Johan Romin
"Producent för "69 saker du vill veta om sex"
Född 1966
 
02:10 Från himmel till helvete (film)
Created by: Joseph Ruben

Handling: Om män. Tre vänner semestrar tillsammans i Malaysia. Deras bekymmerslösa vardag kantas av sol, bad, fest och kvinnor.

TV4

20.00 Diggiloo sommarturné
Programidé Diggiloo: Lasse Holm

21.30 27 Dresses (film)
Written by: Aline Brosh McCenna
Directed by: Anne Fletcher (enda kvinnan!). Producenterna är dock män.

Handling: Om en kvinna som är trött på att bara få vara brudtärna och som längtar efter att själv få gifta sig med en man.

23.55 Castle (kriminaldrama)
Created by: Andrew W Marlowe

Handling: Om en man, kriminalförfattaren Castle. Serien följer polisen och mordutredaren Kate Becket och kriminalförfattaren Richard Castle. De två möts för första gången när Beckett utreder ett mord som har iscensatts till att likna ett mord i en av Castles böcker. Eftersom mycket tyder på att förövaren är ett Castle-fan får Castle möjlighet att hjälpa polisen i deras utredning.

01.50 Utlämnad (film)
Directed by: Gavin Hood

Handling: Om en man. CIA analyst Douglas Freeman (Jake Gyllenhaal) is briefing a newly arrived CIA agent in a square in an unnamed country in North Africa (filmed in Marrakech) when a suicide attack kills this agent and 18 other people.

TV5

20.00 Americas Funniest Home videos
Created by: Vin Di Bona
Written by: Todd Thicke mfl (endast män)

21.00 The Big Bang Theory (serie)
Created by: Chuck Lorre, Bill Prady
Directed by: Mark Cendrowski

Handling: Om två "nördiga" män som inte vet hur man talar med tjejer.

22.00 Ransom (film)
Directed by: Ron Howard

Handling: Om en man, vars son blir kidnappad och hur han tvingas förhandla med kidnapparna.

TV6

19.30 Family Guy (serie)
Created by: Seth MacFarlane
Developed by: Seth MacFarlene, David Zuckerman

Handling: Om en man. Family Guy är en amerikansk tecknad tv-serie som skildrar livet för den märkligt udda, dysfunktionella familjen Griffin och de vardagstrivialiteter de råkar ut för. Den egoistiskt barnsliga pappan Peter är den centrala figuren i serien även om vissa avsnitt fokuserar på andra karaktärer.

20.00 Simpsons (serie)
Created by: Matt Groening
Developed by: James L Brooks, Matt Groening, Sam Simon

Handling: Om en kärnfamilj. I seriens centrum står arbetarklassfamiljen Simpson, bestående av pappan Homer mamman Marge, sonen Bart, dottern Lisa och spädbarnet Maggie, samt katten Snowball II och hunden Santa's Little Helper.

 • Pappa Homer: Lat, korkad, impulsiv, naiv och socialt omogen, men med en stor kärlek till mat, öl (Duff), fläskkotletter, munkar, tv-tittande, Moes bar och sin familj. Han jobbar inom sektor 7G vid Springfields kärnkraftverk som ägs av Montgomery Burns. Homer är 38 år gammal i de tidigaste avsnitten och 40 i de senaste.
 • Mamma Marge: Olik Homer. Hon är en huslig hemmafru som försöker vara ett gott föredöme för sina barn, även har hon varit i fängelse minst två gånger (Homer har varit i fängelse minst sju). Hon kännetecknas av sitt stora blåa hår, uppsatt i en remarkabelt hög frisyr. Innan hon bytte efternamn hette hon Marge Bouvier.


 • 21.00 Grimm
  Created by: Stephen Carpenter, David Greenwald, Jim Kouf

  Handling: Om en man. "Homicide Detective Nick Burkhardt of the Portland Police Bureau learns he is descended from a line of "guardians" known as "Grimms", charged with keeping balance between humanity and the mythological creatures (called Wesen, pronounced as "vessin") of the world.

  22.00 Burn Notice (serie)
  Created by: Matt Nix

  Handling: Om en man. När agenten Michael Westen är ute på uppdrag får han av okänd anledning ett så kallat "burn notice". Det innebär att han har fått sparken.

  23.00 Undercover Brother (film)
  Written by: John Ridley, Michael McCullers
  Directed by: Malcolm D Lee

  Handling: Om en man. When "The Man" tries to derail a black candidate's presidential campaign, Undercover Brother and his fellow secret agents come to the rescue.

  "Handlingen" beskrivs kanske bäst genom omslaget;)?


  14 kommentarer:

  1. Hej!
   Och välkommen tillbaka!
   Mycket avslöjande och ledsamt.
   Särskilt som filmen 27 dresses var möjligen underhållande men ack så overklig och töntig.
   Sorgligt, måste jag säga.

   SvaraRadera
   Svar
   1. Visst är det sorgligt att inte fler kvinnor får utrymme i det offentliga rummet, via film, reklam, tidningar osv. Den ger en enögd bild av verkligheten, då bara män skildrar den. I synnerhet som dessa män också skildrar kvinnor, på det sätt de föredrar.

    Radera
   2. Jag menar, inte skulle män acceptera det omvända?

    Radera
  2. Det är tack vare sådana här inlägg jag följer din blogg och får upp ögonen för sådant jag blundat för. Vissa saker har blivit vardag och vana så att man inte längre reagerar på den här typen av könsdiskriminering. Jag tycker det är fantastiskt bra gjort av dig att lyfta fram den här formen ojämställdhet som finns runt omkring oss men som vi knappt reagerar på längre för att vi inte ens tänker på hur det kunde ha varit om vi var mer jämställda mellan könen på alla nivåer i samhället.
   Tack NBT :)
   Rain

   SvaraRadera
   Svar
   1. Tack själv Rain! Visst blundar vi, både män och kvinnor. Kanske beror det på "vana", kanske beror det på att vi inte orkar protestera? Kanske beror det på att det betraktas som lite "fult" att belysa kvinnligt och manligt var för sig? Inte minst när det gäller kvinnlig resp manlig sexualitet, som ofta görs till ett slags "gemensamt projekt", trots att både kvinnlig och manlig sexualitet skildras i film och på bild, med ett nästan uteslutande manligt perspektiv. Som det mesta annat, skulle jag vilja hävda.

    Jag tycker att det är allvarligt, att enbart män får styra det offentliga rummet och vi måste komma ihåg och påminnas ideligen om att det offentliga rummet inte bara handlar om politiken, bolagsstyrelser osv. Det handlar också som så vardagliga ting som våra tv- och radioprogram och även tidningarnas roll, som jag har undersökt närmare i andra inlägg under etiketten "medias agerande."

    Jätteglad att du gillar inlägget!

    Radera
  3. Jag håller med dig: många skapande män på en enda kväll…

   Det vad jag vill säga är att jag satt som klistrat framför tv:n mitt i natten och såg (för 3:e gången!) en film som på ett skickligt sätt visar att fördomar kan övervinnas av sunt förnuft. Från alla perspektiv!
   En film med en fantastisk kvinna i huvudrollen (Halle Berry) som vann Oscar för sin roll i dramat. Hon blev därmed historisk som den första svarta kvinnan att vinna en Oscar!

   Filmen (Monster's Ball) rekommenderas starkt till alla kvinnor och män oavsett hudfärg!

   SvaraRadera
   Svar
   1. Valens: tyvärr ser det likadant ut, resten av kvällarna i veckan. Det är män som syns, hörs och producerar det vi ser på tv/film. Fler bevis kommer;).

    Jag tror att jag kan ha sett Monsters Ball men minns ändå inte riktigt handlingen. Jag betvivlar inte att den är bra och att den kan få människor att tänka i andra termer, än hudfärg och "ras". (hatar ordet ras)

    Radera
   2. PS. Words, don't come easy... ;)

    Radera
  4. Som ett motexempel (finns nog inte så många bra) kan man ju gå ut i verkligheten och t ex
   betrakta festivalen "Stockholm music and arts" i början av augusti. Nästan bara kvinnliga artister och alla av toppklass. Men det blir svårt att överträffa detta nästa år !

   SvaraRadera
   Svar
   1. Tack för tipset, Ver! Tänk om kvinnor någon gång kunde få vara i majoritet inom lite "viktigare" områden, än sång och dans? Då skulle det nog hända grejer här i världen.

    Radera
  5. Det är ett viktigt ämne du tar upp. Tjejer och kvinnor borde få ta mer plats i media. Eller snarare, de borde få ta plats på ett annat sätt. För egentligen är det ju så att tjejer och kvinnor syns i media, men för att få vara med måste de i princip allid vara unga, snygga och sexiga. Och oftas sedda genom det manliga ögat.

   Det borde skrivas fler roller för äldre kvinnor, ex. Åldershetsen kanske spelar störst roll i Hollywood där män får huvudroller långt upp i åldrarna (ex Al Pacino, Robert de Niro, Jack Nicholson, Dustin Hoffman, Sean Penn mfl mfl) medan unga tjejer byts ut i snabb takt och rollerna blir allt färre med åren. Många av de kvinnor som anses gamla men fortfarande får roller/är kända verkar också klara sig för att de "fortfarande" är vackra och sexiga "trots" sin ålder. Vilket i praktiken betyder att de lagt ner en enorm summa pengar på botox, operationer, solarium, hudvård, smink och kläder.

   Tjejer och kvinnor måste börja skriva och producera själva för att tjejer och kvinnor inte ENBART ska ses genom det manliga ögat. Kvinnor är mycket mer än bara yta och sexighet och det måste visas. Män kommer även fortsättningsvis skapa filmer och serier där unga tjejer castas att vara huvudrollsinnehavarens sexiga flickvän, prostituerade, korkade tonårstjejer, bondbrudar, bara biroller osv.

   Jag själv är oerhört trött på filmer/serier där unga tjejer används i biroller och hon enbart fått rollen för att hon är snygg och sexig. Tjejer, och även snygga sådana, kan förstås vara talangfulla. Dock får hon aldrig någon chans att visa då det inte skrivs speciellt många sådana manus där det är meningen att hon verkligen ska agera (och inte bara posera).

   Ni tar också upp Monster's Ball. Jag tycker det är sorgligt att det skulle krävas att Halle Barry visade sig helt avklädd och deltog i en flera minuter lång (och hel onödig) sexscen för att en svart kvinna skulle anses vara värd en Oscar.

   SvaraRadera
   Svar
   1. Just det, AG! Man brukar ju säga att kvinnor har lärt sig att se på sig själva med manliga ögon och det är ju inte så konstigt när det bara är män som tillåts skildra kvinnor i film och på bild och alltid gör det, i förhållande och relation till män?

    Ledorden är "snygg" och "sexig" när män skildrar kvinnor. Detsamma gäller verkligen inte när män skildrar män. Mindre attraktiva och åldrande män, får fortfarande synas i bild och på film och ofta har de kvinnor vid sin sida som är "way out of their league."

    Filmbranschen är extremt ojämställd och där borde man satsa pengar på att få in fler kvinnor.

    Visst är det tröttsamt med alla filmer där män utmålar sig själva som hjältar och kvinnor som våp. OM någon gång en "stark" kvinna skildras, så skildrar män henne som en ensam, olycklig själ som krigar och slåss men det slutar ALLTID med att en man kommer och "räddar" henne och att de hamnar i säng. Först då är liksom lyckan total för en kvinna. enligt män;).

    Aha!! Nu minns jag Monsters Ball, tror jag..? Du talar om sexscenen med han den där gamle..öh.. vad heter han, den där som var ihop med Angelina Jolie? I sexscenen hade hon svårt att få orgasm men lyckades förstås till slut, annars hade det inte blivit någon Oscar? Hahahah!!

    Radera
   2. Precis det var den filmen, ja. Med Billy Bob Thornton. Nej troligtvis hade det inte blivit någon Oscar utan sexscen och nakenhet. Typ det enda som folk kommer ihåg från hela filmen.

    Ja, filmbranchen har verkligen dille på snygghet och sexighet. Det är liksom det kvinnor ska vara. Männen kan vara allt möjligt, men oftast har de åtminstone en personlighet och några karaktärsdrag.

    En skådespelerska som jag gillar (vilket jag väl iof inte är ensam om) är Meryl Streep. Hon är verkligen talangfull och får också roller där hon får möjlighet att agera.

    Radera
   3. Just det! Så heter han. Har googlat i ren förtvivlan här;)

    Ja, sexscenen minns ju jag också men jag minns också, om jag tänker på rätt film, att hennes son dog och att hon sörjde detta och till slut blev tröstad av BBT och lite sex;).

    Jag ÄLSKAR Meryl Streep! Jag blev bara liiite besviken över hennes framtoning i Mamma Mia. Tyckte att hon framställdes som barnslig på nåt sätt även om hon också var rolig.

    Radera