Bloggen är flyttad

BLOGGEN ÄR FLYTTAD HIT:
http://noboytoy.wordpress.com/

2012-10-21

Trafik-sexism

Höll på att glömma. För ett tag sedan fick jag ett mail och en bild skickad till mig. "Jessica" har stannat och plåtat, någonstans i Sverige.

Hon skriver:

"Hej NoBoyToy!
Ville bara visa 2 bilder som jag tagit på en lastbil. Du har ju skrivit om gubbar i trafiken. Vågade inte ur bilen för att plåta med mob så det blev lite otydligt men du ser nog målningen på sidan. Kan nästan se gubben framför mig som kör en fet kort flintis skäggig och illaluktande sak som spottar snus;).

Tack för bilderna Jessica, och jag håller med - inte fasen tror jag att det är unga, snygga grabbar som kör omkring i lastbilar som lackats med tecknade, halvnakna, sexualiserade och porrifierade kvinnor, för att väcka manlig sexualitet. Det är nästan alltid de där lite äldre, mindre attraktiva (om jag skall uttrycka mig snällt) som är de mest utmärkande sexisterna.

Sånt här trodde man väl i alla fall var utdött, liksom de där porrkalendrarna som var vanliga på manliga arbetsplatser förr, uppsatta på toaletterna, antagligen för att gubbsen skulle kunna dra en handtralla på lunchen?

Men jag fick en idé - vad säger ni om att jag sprutlackar alla mina två bilar med det här motivet? Undrar vad folk skulle säga? Undrar om den ena av dem, går att sälja sen? Vad säger folk till lastbilschauffören? Undrar om han är stolt och om bröderna blir impade?15 kommentarer:

 1. Min erfarenhet är att sexism inte har ett dugg med ålder att göra.
  Porralmanackorna lever kvar, man kan hitta dem i manskapsbodarna på byggen t ex.
  Dock tror jag att många svenska män hycklar mer än män från länder där man är mer öppen med sexismen och den är mer accepterad. Svenska män tror ju att om de inte visar sin sexism öppet så är de jämställda. :D

  /Tittarstorm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när du säger det, så såg jag faktiskt en almanacka, med utvikta systrarna Graaf, för ett par år sedan på en toalett på en verkstad. Ska gå in och kolla nån dag om den hänger kvar;).

   Du har rätt TS - det finns inga åldersgränser för manlig sexism men jag tror att den här typen av manliga lackeringar på fordon, porriga kroppstatueringar, porrkalendrar osv är ganska ovanlig och gammalmodig och jag har svårt att tro att det är en ung, snygg kille som kör omkring med den här lastbilen.

   Å andra sidan så behöver de ju inte skylta med sexism på det sättet längre - horifierade och sexualiserade kvinnor på bild ser vi ju så fort vi trycker igång våra datorer, öppnar en tidning, kollar en film eller kör en sväng på stan (reklampelare).

   Radera
  2. Kanske en ung ful kille?

   /Titrarstorm

   Radera
  3. Äh, jag tror vi kan enas om att ålder och utseende inte spelar någon roll, TS;).
   Same shit, different age, different looks.

   Radera
 2. Den här bilen skulle jag vilja spraya över med en k*k...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mohaha!! Då hade han nog sjukskrivit sig från jobbet;)

   Undrar hur han uppfattas när han kommer körandes i jobbet? Själv skulle jag aldrig komma undan med bilder på nakna, snygga killar på min bil. Skulle få ägg och tomater kastade efter mig och få sparken från jobbet;).

   Radera
 3. Och vad är det här för idiot?
  http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.1104547-hittade-nakna-trakvinnor-i-skogen

  Någon som hatar kvinnor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är nog en sån där som vill visa sin "konst" och de som letar efter träkvinnan, är nog såna som bara vill titta på "konst".

   Det här skall man inte ta så allvarligt, tycker män. Det är bara en "figur" i trä:(
   Tänk om man skulle hänga upp en träman på det här sättet? Per Ström hade fått en hjärtinfarkt.

   Radera
 4. Altså, å ena siden så tycker jag att du hittar många snygga bilder (på killar ;)
  - men samtidigt så är det en medvedenhet i mig om at sexism bara förstärks om man fortsätter den. Killar slutar inte med det för att dom själva utsätts för det, killar fortsätter bara och skyller på att, "jo men tjejerna gör ju det samma".
  Man förstärker bara sexismen. Men som sagt, sluta inte, det är mycket vackert som du lyckas hittar fram ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte heller att alla killar slutar med sexism, bara för att de utsätts för det själva, men jag VET att de känner sig förnedrade av den, reagerar starkt och tokanmäler till DO, när de själva är drabbade. DET, i sin tur, bör få makthavare att förr eller senare reagera.

   Radera
  2. Skrev DO men menar förstås främst RO.

   Radera
 5. Det är en otrolig skillnad på hur män framställs i reklam eller när de är halvnakna.
  De är alltid subjekt, starka, tysta , med hård blick, gärna med en kvinna krypande eller med givandes beundrande blickar till sin "herre".

  Det finns all anledning att analysera skillnaden på bilderna ur ett genusperspektiv och med speciell känsla för vem som har makt.

  Kvinnor blir djur, ihopkrupna, gärna med djurattribut eller anspelningar, de har stilettklackade skor som gör det onöjligt att röra sig som människor, man fokuserar på kroppsdetaljer, de är objekt, de är undergivna, de är mat etc och de utgör en otrolig majoritet av alla nakenbilder.
  Oavsett vad man googlar på youtube kommer det upp nakna kvinnor på några förslag.
  Man kan inte undvika det.
  Det är för jävligt helt enkelt - kvinnokroppen har aldrig någonsin varit så objektifierad och sexualiserad och våldet varit så utbrett mot kvinnor.
  Vi borde göra ett globalt uppror!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många saker att reagera över. Jag ser tex oftast kvinnor i reklam för produkter som används av både män och kvinnor, tex livsmedel. Det är kvinnor som skildras på ett sexuellt sätt när de äter choklad, flingor, yoghurt osv. Likaså i reklamen för piller och mediciner. Det är kvinnor som får stå modeller för tex analklåda och hemorrojder. Inte minst är det kvinnor som används i reklamen för olika bantningspreparat, trots att män som grupp är fetare än kvinnor som grupp.

   Det går inte, att som kvinna, komma undan dessa bilder. Då får man slänga ut teven, undvika tidningar och undvika internet samt sluta gå utanför dörren;).

   Ja, vi borde göra uppror. Det är kvinnor som skall avgöra, hur vi, som grupp, vill skildras i reklamen.

   Radera
 6. När den vidriga reklamen kom för kvinnor med svamp i underlivet. Då blev jag helt jävla galen. Jag skrev då till företaget och talade om för dom att dom borde även ta upp männen eftersom det dom som oftast ger kvinnor denna svamp och dessa flytningar, att män också ska ta ett piller eller vad det är dom då ska ta.

  För att inte tala om inkontinens!! Det är bara kvinnor som har det enligt reklamen fast män i stort sett lika ofta är inkontinenta efter 50+.

  När det gäller lastbilen så finns det en sådan i Stockholm också en röd. Killen såg ut som en grobian.

  Dom här porrbilarna två till antalet kör omkring i Stockholm. En dag för två-tre år sedan stod den utanför min arbetsplats på Djurgården då blev jag också jävla galen. Då gick jag fram och bankade på fönstret och puckot ignorerade men jag bankade, då gjorde han ett utfall mot mig i bilen och jag gav honom fingret. Men chefen verkade bli galen också så dom försvann men på Strandvägen håller dom till när dom inte kör runt i stan.

  http://www.st-tor.se/porrbilen.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Män skall använda kondom, för att inte smitta kvinnor med livmoderhalscancer, könssjukdomar, aids och hiv. Män skall använda kondom för att undvika att orsaka kvinnor svamp i underlivet, spermaallergi, dålig lukt och andra div "underlivsbesvär". Kvinnor borde KRÄVA kondom, för att skydda sig själva vid penetrationssex.

   Det går väl inte att framställa män som om de drabbas av analklåda och måste klia baken mot ett träd? Har du sett den reklamem? Inte heller går det väl att upprätthålla den manliga bilden av den "store starke mannen" genom att visa män som måste bära blöja?

   Förvånar mig inte ett dugg att killen såg ut som en grobian;).

   BRA att du vågade protestera mot grobianerna, SQE!

   Tänk om vi kvinnor skulle köra omkring med sånt här på våra bilar? Folk skulle ju inte tro att man var klok men för män, bland andra män, verkar det vara helt legitimt? "Bara lite skoj" att köra omkring och propagera för den manliga sexualiteten?

   Radera