Bloggen är flyttad

BLOGGEN ÄR FLYTTAD HIT:
http://noboytoy.wordpress.com/

2012-10-08

Svullna hälsningar från Kryckan

Nu ska ni få höra, ni som besöker sjukvården lika sällan som jag.
Ringde sjukvårdsupplysningen, angående min fot, igår kväll och de tyckte att jag skulle kontakta vårdcentralen idag. Gjorde så, och fick en snabb tid imorse. Haltade dit med en uppsnörad gympadoja på min svullna fot, blev undersökt av läkare, fick foten lindad, fick en remiss till röntgen och fick köpa ett par kryckor för 150 kronor, som inte behöver återlämnas.

Så till röntgen. De tog flera bilder på foten, framifrån och bakifrån och från sidorna. Sen fick jag sitta ner i väntrummet för att invänta läkare.

Efter en stund, kom det ut en kvinna och ropade mitt namn, så jag reste mig för att, som jag trodde, halta mig vidare till ett undersökningsrum. Kvinnan, som jag trodde var sjuksköterska, visade sig istället vara läkare och hon frågade om hon fick ta en titt på min fot, eftersom hon var "osäker" på mina röntgenbilder. Jag fick ta av mig dojan och strumpan, där i väntrummet framför de andra väntande sjuklingarna, och hon klämde lite på min fot/vrist, ville veta var det gjorde ont osv.

Jag:
- "Är foten bruten?"

Läkaren:
- "Jag är osäker, jag måste gå och titta en gång till på bilderna. Jag ville bara ta en titt på din fot."

Hon försvann.

Efter en kvart, tjugo minuter kom det ut en annan kvinna och ropade mitt namn.

Hon sa:
- "Du kan åka hem nu."

Jag:
???
- "Så foten är inte bruten?"

Hon:
- "Nej, du kommer att få ett papper hemskickat från oss, om cirka en vecka. Du kan åka hem nu."

Jag blev lite förvånad över att inte få träffa läkaren och få en förklaring till bilderna, i synnerhet som läkaren var "osäker" på om foten är bruten eller ej, men jag tog på mig jackan, kände mig både lite undrande och avsnoppad och hörde henne kalla på nästa patient.

- "Ulla-Britt..?"

Ulla-Britt svarar:
- "Jaa, det är jag..?"

Kvinnan/sköterskan säger:
- "Du kan åka hem nu. Du får ett papper hemskickat från oss, inom en vecka."

I dagens sjukvård, får man tydligen inte ens träffa läkare efter röntgen, för att få reda på vad bilderna visar och inte? Ulla-Britt såg precis lika frågande och avsnoppad ut, som jag.

Med svullna hälsningar, Kryckan

18 kommentarer:

 1. Nä som patient på vårdcentral så upplever man mest att man kommer och stör.
  Ska f ö dit och störa alldeles strax jag också.

  /Tittarstorm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan man sammanfatta mitt besök på röntgen. På vårdcentralen blev jag däremot väl omhändertagen. Erbjöds tom kryckor. Lycka till, TS!

   Radera
 2. Men....då vet du ju inte mer än att foten inte är bruten, men inget om hur du ska förfara för att sköta om skadan bäst? Hur länge du ska låta bli att stödja osv.
  Låter inte klokt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har ingen aning. Har lindat foten själv nu.

   Radera
 3. Vad är det för papper de skickar hem efter en vecka, är det möjligtvis svar på om foten var bruten?
  Typ:
  Nu har jag tittat på dina röntgenbilder, de visar inte på något benbrott.
  Mvh Dr xxxxx

  Man borde väl få någon form av förhållningsorder och anvisningar om vad man ska göra om svullnad och smärta inte går över efter ett antal veckor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning...? Det står kanske bara att "inga benbrott" - tack och hej..?
   Får se hur det utvecklar sig. Det är inte alltid att de gipsar heller tydligen, även om benet är brutet. Min mamma bröt foten på ungefär samma ställe, fick en linda, kryckor och värktabletter bara..

   Jag kommer att meddela vad de skriver i det där pappret.

   Radera
 4. Du skulle fått komma tillbaka till läkaren på VC för info. Röntgenläkarna kan tyda röntgenbildet men kan inte behandlingen. Den ska remitterande läkare stå för. Är inget brutet brukar det vara fri mobilisering.
  Det är inte alltid man gör något åt mindre frakturer heller.
  Det var jävligt märkligt att du inte fick komma tillbaka till vårdcentralen kort sagt! Mycket illa!

  /Tittarstorm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brukar man få komma tillbaka till VC för info? Jag har inte en susning och jag är ganska glad om jag slipper, iofs;).

   Det som förvånade mig mest, var nog att läkaren undersökte min fot och babblade på om hur jag skadat mig osv i väntrummet, bland andra köande patienter. Vad hade hänt om det hade varit revbenet? Vad skulle jag ha svarat, om hon hade bett mig dra upp tröjan och visa mina revben där i väntrummet framför alla..? "Nä, jag vill inte"?   Radera
  2. Allt det du beskriver är exempel på brister i den vård du fått.
   Brist på information från Vårdcentralens sida.
   Brist på patientintegritet på röntgen.
   Möjlig brist på kommunikation mellan Vårdcentral och röntgen.
   Allt detta drabbar patienten och det får det inte!
   Det är sånt här jag ringer patientnämnden om. Jag får anledning att ringa efter i stort sett varje besök på vårdcentralen.
   Landstinget ska veta hur det fungerar med de vårdinrättningar de skriver avtal med. De ska ha ordentligt med feedback när det inte fungerar.
   Jag skulle aldrig nöjt mig ned den bristande infon du fått!

   Din skada var en akut skada. Då ska akutsvar lämnas till behandlande läkare som ska tala om för dig hur du får och bör mobiliseras, om du ska stödja på foten eller inte, beräknad läkningstid. Du ska även få möjlighet att få smärtstillande utskrivet om du behöver det.
   Det ansvarar behandlande läkare för. Inte röntgenläkaren, den läkaren brukar man som patient oftast inte ens träffa.

   /Tittarstorm

   Radera
  3. Ja, det är märkligt att de inte talar om för mig hur jag skall göra med foten. Jag har ingen aning om det är bra att linda den eller om jag ska stödja på den eller om det är bättre att använda kryckorna. Smärtstillande behöver jag inte nu eftersom jag inte har någon svår värk, utan en mer pulserande känsla runt vristen. Det "knakar" i den också, som om något läggs tillrätta, när jag stödjer på den i ett visst läge. Den är väldigt "varm" på båda sidor, på ankel-knölarna eller vad det heter. Nu har jag den lindad iaf och jag skiter i kryckorna eftersom det är för bökigt.

   Kanske står det på det där pappret som jag skulle få från radiologen inom en vecka, att jag skall kontakta VC och få en ny tid hos läkaren där..? Som sagt, jag känner inte alls till rutinerna. Jäkligt bra att det finns människor som du, som reagerar och påtalar bristerna. Vi betalar ju alla för sjukvården.

   Radera
  4. Man måste reagera. Bården har gått åt helvete fel och pengarna, snarare än patienten, är i fokus.

   Pappret du kommer att få är röntgensvaret. Inget annat.
   Ansvaret är din behandlande läkares på vårdcentralen.
   Ytterligare en fråga som den läkaren måste ta upp är eventuell sjukskrivning.
   Oavsett om du få stödja fritt på foten och har kryckor så fungerar det liksom inte att jobba om är exempelvis servitris.
   Har man ett stillasittande jobb ska man kanske passa på att lägga upp foten så den inte hänger rakt ber för att undetlätta att den sväller av.
   Det här skulle din läkare berättat för dig omedelbart efter röntgen.
   De som får info från röntgen att gå hem efteråt och ska vänta på ett svar per post är enbart planerade undersökningar. De patienterna ska sedan tillbaka till sin läkare för genomgång av svaret.
   En akut skade med en akutröntgen ska ge akutsvar. Att patienten får ett omedelbart svar med ordinationer på skadans vård är liksom själva grejen.

   Om du har frågor så tycker jag du ska kontakta din vårdcentral och kräva att få prata med din läkare! Och inte vara så jävla snäll. Det är de som har schabblat!
   Såna här fel fel på den här basala nivån gör mig galen! Patienter vet inte alltid hur bården fungerar, eller iaf ska fungera, och kan därför inte göras ansvariga för att ställa de rätta frågorna. Man tror ju på det man får höra.

   /Tittarstorm

   Radera
  5. Ja, jag borde kanske ta tag i det, men det är ju det här med orken och tiden..
   Man brukar ju säga det om folk som är allvarligt sjuka och långtidssjukskrivna, att "de måste vara friska för att vara sjuka"? De har full sjå att se till att få sina rättigheter tillgodosedda och fylla i alla papper.

   Sjukskriven vet jag inte vad det betyder;). Det har jag aldrig blivit, peppar, peppar.

   Radera
 5. Låter tråkigt. Och ont!
  Krya på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det onda börjar släppa, det är mest svullnaden och själva orörligheten som gör mig tokig;). Bättre idag, ändå. Tack, MA!

   Radera
 6. Kan bara säga att den gång jag "råkade ut" för ett benbrott. dvs fick 1 ben avslaget tog
  jag mig så småningom till den lokala akuten på det stora sjukhuset (Babels hus) och fick
  exakt den behandling jag behövde, t ex röntgen på både benen för att konstatera brott på
  "bara" det ena. 6 veckor med kryckor är f ö någon sorts standardtid för "enklare" benbrott. Tillkommer dock ytterligare några veckor med bara kryckor. Och sedan är det en märklig känsla att lära sig gå och inte minst springa igen.

  Lycka till med läkningen !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ver!

   Tur att jag inte ägnar mig åt att springa maraton;). Jag blir irriterad av så lite som att det tar "för lång tid" att ta mig upp och ner för trappan eller att gå ut med soporna;).

   Det är märkligt att båda gångerna jag har skadat mig, så har jag inte gjort det i slalombacken eller något annat sannolikt ställe för benbrott, utan i mitt eget hem.

   Mitt första benbrott uppkom en kväll i soffan där jag hade dragit upp mitt ena ben under mig och liksom satt mig på det. Jag somnade, benet somnade, telefonen ringde och jag rusade upp och försökte stå på ett sovande ben. Knak. Ett litet ben under lilltån bröts och jag blev gipsad i fem veckor. Det låter otroligt men det är helt sant.

   Jag hoppade på ett ben på jobbet dagen efter, kunde inte stå på foten och min dåvarande chef skjutsade mig till företagsläkaren. Han konstaterade att foten var stukad men efter att jag höll på att dö av värk under kvällen;) tvingade min mamma iväg mig till akuten och där konstaterades att jag hade brutit ett mycket svårläkt ben i foten - ett litet "mellanben".

   Bra att vården funkade i ditt fall. Hoppas att du inte fick bra vård, bara pga att du har en penis;).

   Radera
 7. Stackars dig som skadat foten. Känns det något bättre än då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir lättare och lättare att röra sig, AG. Tackar som frågar;).
   Är fortfarande mycket öm på både in- och utsida av ankelknölen, så jag kan inte använda vanliga skor ännu. Kan bara stödja på foten i absolut rakt läge och inte vrida den åt sidorna eller upp och ner. Har alltså problem med att ta mig upp och ner för trappor, sluttningar och upp- och nerförsbackar.

   Radera