Bloggen är flyttad

BLOGGEN ÄR FLYTTAD HIT:
http://noboytoy.wordpress.com/

2012-10-09

Fula ankungar kan också bli svanar

Alltså, hon är ju för jävla skön, Melissa...?

Kvinnor är fulare utan smink, än med smink? Ja, det stämmer in på de flesta av oss, utan tvekan. Om man nu vill påstå att naturliga kvinnor är "fulare" och att onaturliga och fejkade kvinnor är "vackrare". Vem har bestämt vad som är "fult" och vad som är "vackert"? För tillfället rådande ideal förmodligen?

Det "problematiska" är, att vi förr eller senare måste visa oss utan smink, tex inför en partner och då blir ju ofta skillnaden enorm, mellan det uppsminkade ansiktet och det osminkade. Det är därför många kvinnor stiger upp före sin manlige partner och lägger på masken innan han hinner vakna och få sitt livs chock;). Det är därför vissa kvinnor får paniska anfall, när de glömmer sminkväskan eller "måste" visa sig osminkade, tex i skidbacken eller i badhuset.

De kvinnor som inte använder så mycket smink, blir ofta jämförda med de kvinnor som använder mer smink, vilket jag skulle tro att de flesta kvinnor gör. "Gud, vad blek och sliten hon ser ut" (om en kvinna som inte solar solarium, använder foundation, concealer, rouge eller puder). "Gud vad trött och eländig hon ser ut" (om en kvinna som inte sminkar ögonen med tex mascara, kajal, ögonskugga och ögonbrynspenna). En kvinna som inte sminkar sig alls, blir, vare sig hon vill eller inte, jämförd med alla andra uppsminkade och fejkade "pinglor" och hånas ofta för att hon inte "lägger manken till" och gör sig fin för män. Eller för andra kvinnor, varför nu vissa kvinnor tror, eller till och med kräver, att kvinnor skall göra sig fina för andra kvinnor...?

Men om alla kvinnor lät bli att sminka sig, så skulle vi ändå inte slippa att män (och vissa kvinnor) jämför kvinnor med varandra och att vi själva jämför oss med varandra. Det skulle bara bli en jämförelse på mer naturliga villkor.

Allt detta fick mig att tänka på den här artikeln och jag tror att det stämmer, att många kvinnor smyger med, inför både män och kvinnor, vad vi gör i badrummet och hur mycket tid och energi många kvinnor, faktiskt lägger ned på sitt utseende. Jag tror att många kvinnor också smyger med/hemlighåller hur mycket eller hur lite de äter och tränar.

"Två tredjedelar av alla män har ingen aning om hur lång tid det tar för deras fruar eller flickvänner att göra sig som snyggast. En amerikansk undersökning av Jolen Creme Bleach visar att män faktiskt är helt ovetande om att kvinnor i snitt tillbringar fem timmar i veckan i badrummet med att bland annat raka benen, smörja in kroppen och noppa ögonbryn.
28 procent av männen hade heller ingen aning om att kvinnor gör saker som att rycka hår från sin haka, bär falska ögonfransar eller filar sina nagar."


17 kommentarer:

 1. FEM TIMMAR I VECKAN PÅ ATT FIXA TILL SIG???
  Tänk om dessa kvinnor la ner den tiden på att förändra världen i stället? Jösses, då skulle det hända grejer!
  Sen kan jag för mitt liv inte fatta hur de kan ha tid att tillbringa fem övertidstimmar per vecka i ett badrum, jag tycker att är tillräckligt tidskrävande att behöva gå på toaletten...
  Killarna kanske tror att tjejerna gör detsamma som de själva då de sitter inlåsta på toaletten i tid och otid, de brukar ju projicera sin egen världsbild på kvinnorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fem timmar låter extremt mycket på att bara noppa ögonbryn, smörja, fila naglar och fötter osv, till och med för amerikanska kvinnor som ofta är väldigt tillfixade..? Frågan är vad som ingår i dessa fem timmar? Jag antar att vanliga toalettbestyr som dusch, hårtvätt, tandborstning osv INTE ingår?

   Om man räknar in dusch, hårtvätt, påklädning, hårstyling, make-up, tandblekning, frans- och brynfärg, hårfärg, solarium eller brun-utan-sol osv, så tror jag att kvinnor lägger ned mer än fem timmar i veckan. Lägg till all tid som det tar att inhandla alla matchande kläder, skor och smink. Jag känner tjejer som lägger en timme om dagen bara på att välja och prova ut dagens "outfit".

   Hahah, själv fick jag UVI en gång, när jag hade så bråttom på toaletten att jag inte hann kissa färdigt. Jag "hann" inte vänta på de sista dropparna;).

   Ja, killar kanske tror att tjejer sitter med tidningen på toa och läser medan de gör nummer 2 och att de är både hårlösa, luktar naturligt gott, har naturligt mjuka kroppar och fötter, att ögonbrynen är välformade av naturen, att de har naturligt slät och tonad ansiktshud, att de aldrig färgar håret och att kvinnors naglar skiftar färg av naturen;)?

   Radera
  2. En liten anekdot ur livet:
   Gick på folkhögskola (=vuxna människor) och där var det en tjej och - märk väl - småbarnsmamma, som varje morgon sminkade sig pedantiskt och - satte på mascara för att sedan med pincett nypa ihop ögonfransarna två och två. Varje morgon!

   På något vis kan jag väl förstå vitsen med att vilja piffa till sig lite men när denna uppiffning innebär att jag måste kliva upp halv fem varje morgon för att hinna, då börjar det väl nästa likna missbruk.

   Tittarstorm har också alldeles rätt i att en gärna stannar inne i badrummet lite längre än nödvändigt ibland för att det är det enda stället en får vara ifred på. Känner igen det där. Men snyggare vet jag inte om jag blir! :)

   Radera
  3. Nypa ihop ögonfransarna två och två..? Det var nåt nytt för mig, aldrig hört talas om..? Däremot har jag själv delat på ihopklumpade ögonfransar med pincett.

   I tjugoårsåldern var jag själv ett "sminkoffer" och gick inte utanför dörren utan brunkräm, puder, rouge, ögonskugga, matchande kläder och tillfixat hår. När jag var runt 25, tröttnade jag och sminkade mig ingenting alls. Det tog för lång tid och det blev framför allt jobbigt att hinna med, när jag plötsligt skulle till jobbet tidigt på morgnarna.

   Jag har, trots att jag inte har barn, gömt mig från mina manliga sambos inne på toa när jag har behövt tid för mig själv;). En av dem pillade upp låset till toan för att se vad jag gjorde därinne, en annan stod och bankade på dörren efter en stund. Som barn gör, ungefär.

   Radera
 2. Jag fattar inte varför man alls undersökt saken!
  En del kvinnor tillbringar lång tid i badrummet för det är det enda ställe där hon får vara i fred.
  Men varför man sedan frågar män om de fattar att det tar tid för kvinnor att fixa till sig, begriper jag inte alls.
  Vem bryr sig om vad karlar fattar angående kvinnors privata tid i badrummet? Att de inte har den kollen ser jag som positivt, det innebär att kvinnor ändå har lite tid för sig själva som de slipper redovisa för.
  Fullständigt meningslös undersökning!

  Det hade varit betydligt intressantare om man penetrerat anledningen till att kvinnor spenderar tid på olika aktiViteter som har med utseende att göra.
  Är allt verkligen för att de själva ska må bra eller handlar det om att någon annan ska må bra?

  /Tittarstorm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng, TS. Håller med - det hade varit intressantare att veta vad det är som gör att kvinnor lägger så otroligt mycket tid på sina utseenden, även om det kanske är rätt lätt att räkna ut? Vi är objekt i världen och blir uttittade och bedömda som kossor på auktion, så fort vi socialiserar oss med andra människor.

   Radera
 3. Oj då. 5 h i veckan var rätt mycket måste jag säga. Tänk om de istället la den tiden på att plugga något eller bara sova eller vad som. Jag får alltid något slags "dåligt samvete" när jag läser sånt här. Känner mig som världens latmask som inte fixar mig bättre, men jag förstår inte hur folk har tid/ork att hålla på så mycket. Man är väl olika...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner en kvinna som noppar ögonbrynen varje dag och jag känner unga tjejer som rakar både underarmar, lår, könsorgan, underben och under armarna VARJE DAG. Inte undra på att de står så länge i duschen;). Jag tror alltså att fem timmar är alldeles för lite om man räknar in allting, med början i duschen.

   Ja, tur att vi är olika.

   Radera
 4. Åkte häromdagen hiss (4 våningar ca) med en redan välmanikerad tjej, 20+. Under denna korta tid ägnar hon sig helhjärtat åt att kamma sig (såg inte ut att behövas). Själv gör jag ingenting, utom möjligen att jag faktiskt helt oavsiktligt har råkat ställa mig framför den spegel, som självklart finns i hissen.

  Det är svårt att ändra på nedärvda/inlärda beteenden oavsett vilket kön man tillhör ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både kvinnor och män ägnar tid åt att stå framför spegeln och göra sig fina för främmande och kända människor de kan tänkas möta när de går utanför dörren.

   Jag har räknat ut att du är 50+, Ver, och det är stor skillnad på män från din tid och unga grabbar idag. Min brors badrumsskåp är tex mer välfyllt än mitt.

   Nu riktas mer och mer reklam åt män, med skönhetsprodukter och kläder och frågan är, hur det hade sett ut/kommer att se ut om män hade blivit lika exponerade för reklam och ideal som kvinnor? Själv tror jag att män är känsligare än kvinnor, på så sätt;). Män har också mer pengar än kvinnor - män är således en stor och mer förmögen köp-grupp för handlarna.

   Radera
  2. Ver skriver "välmanikerad". Är det någon som kan förklara vad han menar med det egenhändigt hopsnickrade ordet?
   Det finns ett ord "välmanikyrerad" som betyder att man har välvårdade naglar. Det har alltså inget alls med hår eller att kamma sig att göra.

   Reklam bygger på att framkalla missnöje. Det är inte så svårt att förstå att Ver är väldigt nöjd med sig själv och sitt eget utseende.
   Kvinnor som ständigt bombarderas med mäns nedvärderingar, och även andra kvinnors nedvärderingar, är givetvis lättare att påverka.
   Kvinnor gör ju fel vad de än gör.
   Piffar de inte så anser många kvinnor och män att de gör fel.
   Piffar de så är det också fel. Det kan inte vara lätt att vara ung kvinna idag.
   Å andra sidan är unga kvinnor idag helt annorlunda än unga kvinnor var när t ex jag var ung! Så kanske vi inte kan uttala oss generellt om hur det är att vara ung kvinna?
   Jag vet inte.

   /Tittarstorm

   Radera
  3. Sorry, jag brukar inte uppfinna nya ord och tänkte inte göra det nu heller. Däremot kan jag ibland komma på nya uttryck. Men jag kan också råka stjäla någon annans välgrundade formuleringar ...

   Radera
  4. Själv blev jag förmanad av dig, Ver, då jag hittade på ett nytt ord i MA:s blogg. Rasrasism.

   Radera
 5. Läser din kommentar om en av dina ex som pillar upp toaletten för att du är inne för länge.
  Usch..och fy vad det väcker minnen..Har varit med om detsamma..inte äns där fick man vara ifred. Bedrövligt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har flera väninnor som har råkat ut för män som både pillar upp toa-låset och bankar på dörren, som små barn brukar göra när deras mammor är på toa. Jag vet inte vad det kan handla om men i mina egna fall, tror jag att dessa män ville ha kontroll. De ville inte att jag skulle gömma mig för dem;).

   Radera
 6. Jag måste sprida detta överallt!
  Jag får rysningar av det här youtubeklippet med Julia Guillard
  Så jävla bra! Kvinnor kan!
  http://blog.svd.se/varldenbloggen/2012/10/11/avkladning-av-sexistisk-politiker/

  SvaraRadera
  Svar
  1. GO JULIA!! Tänk om vi hade fler kvinnor i politiken som vågade sätta sig upp mot patriarkatet, på det här sättet?

   Radera