Bloggen är flyttad

BLOGGEN ÄR FLYTTAD HIT:
http://noboytoy.wordpress.com/

2011-10-26

Vem sponsrar ensamstående?

Politiker, inte minst Fredrik Reinfeldt (M), brukar ofta tala om hur staten skall rikta särskilda insatser mot barnfamiljer. Barnfamiljer har "svårt att få ihop livspusslet", anser politiker. Barnfamiljer anses ha svårare än ensamstående utan barn, att få ihop livspusslet, tydligen?
 
Nu påstår sajten "Familjeliv" att över 50% av alla mammor vill bli hemmafruar, utan egen inkomst...?
 
Det påstås att anledningen till att dessa mammor vill bli hemmafruar, är att de "inte hinner med" att både jobba heltid och att sköta 50% av hushållsarbetet och barnen.
Jag har alltid undrat varför det bara anses vara barnfamiljer som har svårt att få dygnets timmar att räcka till..?
 
Jag är frivilligt ensamstående och frivilligt barnlös. Jag jobbar heltid, bor i hus med trädgård, har husdjur och bil. Jag städar, lagar mat, tvättar, handlar, klipper gräs, underhåller huset, bilen och trädgården. Medan jag lagar mat, är det ingen som "hjälper" mig att städa eller måla huset under tiden, så att säga.
 
Två vuxna med barn som delar på allt mitt hushållsarbete, borde väl inte ha några större problem med att jobba heltid och ändå hinna med att ta hand om sina barn..?
 
Om vi tittar på den, något märkliga (?), undersökningen som SCB lade fram för ett tag sedan, där SCB påstår att två vuxna, man och kvinna, lägger ner över 7 timmar om dagen på diverse hushållsarbete. Det låter otroligt mycket, tycker jag, men låt säga att det stämmer..?
 
Shedlight har skrivit ett inlägg om denna märkliga, av SCB utförda, undersökning:
Jag som ensamstående gör allt det som två vuxna med barn gör, förutom att jag inte har några barn att ta hand om.
 
Det innebär att jag skulle lägga närmare 7 timmar på hushållsarbete varje dag, medan två vuxna som delar hem med varandra bara lägger ner 3,5 timmar var på hushållsarbete.
 
Det jag tycker är märkligt är, hur det kommer sig att två vuxna med barn, då anses "inte hinna med" sina hem och barn, utan måste gå ner i betald arbetstid? Det borde ju finnas gott om tid över för barnfamiljer, när föräldrarna tillsammans har totalt 7 timmar över, jämfört med mig och alla andra som är ensamstående? Räcker det inte med 7 timmar per dag, för att hinna med att ta hand om barnen?
 
Låt gå för att det blir mer tvätt, mer "shopping" och mer disk ju fler personer man är i hushållet men inte kan det bli så himla mycket merjobb för barnfamiljer, jämfört med ensamstående, så att en av föräldrarna till och med skall tvingas gå ner i betald arbetstid?
 
Hushållsarbete och barn, brukar vara en vanlig förklaring till att främst kvinnor tvingas gå ner i betald arbetstid. Politikerna lobbar för att stötta barnfamiljer, med diverse riktade insatser för att barnfamiljerna skall hinna med "livspusslet".
 
Jag undrar varför ingen lobbar för mig och alla andra ensamstående? Jag och många andra ensamstående har också svårt att få ihop "livspusslet". Barnfamiljer har ju dessutom själva valt att sätta barn till världen? Varför ska skattebetalarna stå för notan och "hjälpa" barnfamiljer att få ihop "livspusslet" som ensamstående utan barn också kämpar hårt med att få ihop?
 
Varför får jag känslan av att dessa hemmafruar och deras män, förväntar sig att bli "sponsrade" av staten?
Varför skall politiker lägga sig i familjelivet och varför skall vi skattebetalare sponsra alla barnfamiljer?
Är inte detta ett sätt för politiker att, i själva verket, styra hur vi skall leva våra liv? Att pusha och lobba för de så kallade kärnfamiljerna, som tydligen skall bevaras till varje pris?
Vilka politiker sponsrar mig och alla andra ensamstående utan barn?

Mer om hemmafruar/fattigfruar här:

2 kommentarer: